HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sambopar betalade för mycket hyra

Jönköping Ett par i Jönköping betalade högre hyra än sina grannar. Värden hade nämligen höjt hyran utan att förhandla med Hyresgästföreningen. Nu får paret tillbaka 34 000 kronor av värden. 

I oktober 2017 flyttade samboparet in i en lägenhet med två rum och kök på Väster i Jönköping. Enligt hyreskontraktet var hyran 8 200 kronor. En summa som de snällt betalade. Men det var inte förrän de genom samtal med sina grannar förstod att något var fel. Det visade sig då att deras grannar med en likvärdig lägenhet bara betalade 5 900 kronor.

– Hyresvärden valde att höja hyran vid inflyttning utan att påkalla hyresförhandling, konstaterar Simon Brehmer, förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost i ett pressmeddelande.

Läs ocksåKriskurs lockar medlemmar i Vimmerby

Han kontaktade värden och tillsammans kom de överens om att se över lägenhetens bruksvärde, som avgör vilken hyra som är rimlig. Bruksvärdet är värdet på lägenheten utifrån olika kriterier som till exempel storlek, standard och läge. Det är vad hyresgäster i allmänhet värderar som avgör hur mycket de olika kriterierna spelar in. Grundtanken är att lika lägenhet ska ha lika hyra. 

Värderingen visade att i jämförelse med andra objekt skulle hyran faktiskt höjas. Men inte på långa vägar så kraftigt som hyresvärden själv beslutat om. Den nya hyran slogs istället fast till 6 900 kronor.

– Fram till den nya hyran träder i kraft gäller den gamla förhandlade hyran, oavsett vad som står på kontraktet. Efter överenskommelse har hyresvärden gått med på att betala tillbaka de pengar som hyresgästerna betalat för mycket, säger Simon Brehmer till Hem&Hyra.

Läs ocksåHyran höjs med upp till 45 procent när Gryta rustas

Värden ska nu betala tillbaka 34 000 kronor till samboparet. Deras nya hyra började gälla från den 1 december 2018.

Läs också Svartlistad värd åter i blåsvädret Hyresgäst kastas ut från Bostad först lägenhet Trollhättebo tog inte andra chansen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.