Annons

Samhällsförening bildad i Berga

Kalmar Nästan ett år efter den stora branden i Berga centrum har en samhällsförening bildats. Under kvällen presenterade också LW fastigheter sina planer.
Foto: Linda Alfons
Göte Karlsson, representant för LW fastigheter, visar planen för hur det nya Berga centrum kommer att se ut.

När Berga centrum brann 12 oktober förra året blev det startskottet för att ta ett större grepp på området Berga. En Bergakommission bildades och arbetet med att få en tryggare tillvaro i området påbörjades. Ett av de förslag som kom fram var att bilda en samhällsförening och det var den som bildades i går.

Inbjuden till mötet var även Göte Karlsson, representant för LW fastigheter som äger Berga centrum och flera av hyreshusen omkring det. Han vittnade om att det finns ett stort intresse för att bo i Berga, för tillfället är bara en enda lägenhet uppsagd till 1 januari.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi är inte intresserade av att få den prisbild att vi inte kan få normalinkomsttagare som vill bo här. Det ska vara hög standard till en rimlig peng, sade han.

Sedan LW fastigheter tog över området efter PBA i januari har de arbetat med att lyfta området. Till att börja med har fasader, framför allt i kvarteret Skogsrået, fräschats upp.

– På så sätt fick området en ansiktslyftning. Nu är det dags för invändigt underhåll, sade Göte Karlsson.

Annons
Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

Den nya detaljplanen för Berga vinner laga kraft om tre veckor och LW fastigheter lämnade in ansökan om byggnadslov i förra veckan.

– Vi har stora förhoppningar om att kunna börja bygga under november månad.

Då handlar det om ett omsorgsboende med 40 lägenheter och en del av centrumet. Bland annat är tanken att bygga bostadsfastigheter så att det kommer boende närmare in i centrumet.

Läs ocksåSamarbete ska pressa ner hyrorna på Berga äng

– Det gör att det finns människor där dygnet om på ett annat sätt.

Annons

– Vi ska inte bygga upp Berga som det har varit utan Berga centrum ska bli något helt nytt.

Den brända delen av Berga centrum måste bebyggas med start senast två år efter branden, annars kan inte LW fastigheter få någon ersättning av försäkringsbolaget och om Göte Karlsson får rätt kommer de som rör sig i och omkring Berga centrum att snart få se att något händer.

Läs också Så ska Stångåstaden sänka arbetslösheten i Linköping Satsning i Berga ska pressa hyror De syr ihop gemenskap i Berga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.