Annons

Samir räddades av sin hund när huset stod i brand

Borås Natten till tisdagen fick hyresgäster i ett fyravåningshus på Norrby i Borås fly från sina hem då huset stod i brand. Samir Zeineddin väcktes av sin hund och lyckades ta sig ut. ”Det var väldigt otäckt”, säger Samir. ”Jag tackar min hund för att jag klarade mig”.
Foto: P4 Sjuhärad/Sveriges radio
Samir Zeineddin väcktes av sin hund Caldo. Tack vare honom lyckades Samir ta sig ut ur det brinnande fyravåningshuset.

Samir berättar i ett inslag i P4 Sjuhärad om hur hundens skall väckte honom och hur han då upptäckte att det brann. Han kunde ta sig ut ur huset utan att skadas.

En brand hade startat på vinden och spridit sig till ett par lägenheter. Larmet kom till räddningstjänsten strax före klockan ett på natten till tisdagen. Huset har tidigare anmärkningar bland annat av brandmyndigheterna för stora brister i brandskyddet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyreshuset på Värmlandsgatan i Borås är byggt 1939 och har 15 lägenheter. Samtliga hyresgäster kunde lämna sina bostäder utan att någon skadades. Men branden fick ett snabbt förlopp och det finns misstankar om att den kan vara anlagd. När räddningstjänsten kom fram hade elden redan brutit genom taket och spred sig sedan till ett par lägenheter. Den var under kontroll på tisdagsmorgonen, men blossade upp flera gånger under dagen.

Huset har så sent som för några månader sedan besiktigats av brandmyndigheterna och belagts med vite, då det varit stora brister i brandskyddet. Bland annat har lägenhetsdörrar bytts ut, men de dörrar som satts in har inte någon brandklassning. I dagarna skulle en ny besiktning utföras av räddningstjänsten. Ägaren var ålagd att betala 90 000 kronor i vite, 5 000 kronor per dörr och månad, till dess felen var åtgärdade. De dörrar som satts in hade inte den märkning som krävs för att vara godkända.

Borås Tidning har i flera artiklar berättat om hur husets underhåll har varit eftersatt. Och ägarna till huset är den familj, Mohammed Radjaian och hans fru Parvin Radjaian, som tidigare varit ägare till de så kallade Järnvägshusen i Åmål, som Hem & Hyra har rapporterat om i flera år.

Annons
Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

När Hem & Hyra når Samir Zeineddin på tisdagseftermiddagen, timmar efter branden, vet han inte var han ska ta vägen. Han har inte någon försäkring och säger att det nog gäller de flesta av hans grannar i huset. Och ingen har heller fått någon hjälp av hyresvärden. Det är ännu oklart hur illa skadat huset är. En teknisk undersökning ska göras av polisen, troligen kan den startas under onsdagen.

– Jag vet inte vad som händer nu, säger Samir. Vi är många som inte vet vad som händer.

På onsdagsmorgonen berättar Samir att han fått sova över hos en kompis, men om framtiden vet han ännu inget. Han hoppas att kommunen kanske kan hjälpa honom.

Läs ocksåSkulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronorPommes frites brann i köket

– Jag är mest orolig över min hund, säger han. Vi måste ju ha någonstans att bo. Och hyresvärden bryr sig inte.

Annons

När Hem & Hyra söker ägarna vill de inte uttala sig om huset eller branden. Mohammed Radjaian svarar först att han kör bil och inte kan prata och sedan säger han via en annan person att han inte orkar kommentera, då det är så många som ringer.

Borås kommuns krishjälp finns på plats för att hjälpa till och för att hitta lösningar för de drabbade hyresgästerna.

 

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.