Annons

”Sänk byggmomsen för Malmfälten”

Norrbotten ​Moderaten Hans Swedell tycker att regeringen bör sänka byggmomsen i Malmfälten för att få ner hyrorna i framtida nybyggda hyresrätter. "Situationen är unik. Jag vill se ett Lex-Malmfälten och det är skarpt läge nu", säger Swedell som tillskrivit finansminister Anders Borg i frågan.

​En normaltrea i FAB:s fastighetsbestånd i Kiruna kostar i dagsläget 6 500 kronor per månad i hyra. De ersättningslägenheter, som nu byggs för att rymma de hyresgäster som tvingas flytta på grund av sprickbildningarna, kommer att gå på mellan 11 000 och 12 000 kronor per månad att hyra.

Denna bistra sanning har fått moderaten och kirunabon Hans Swedell att fatta pennan. I ett brev till finansminister Anders Borg skriver han:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Här kommer en begäran om hjälp från staden som ska flytta på sig. Allt för att skapa välfärd år ”Svea Rike”. En unik händelse som sträcker sig i 50 till 100 år. Du kanske inte är minister hela den tiden, men lite hjälp i startgroparna behöver vi”.

Swedell anser att regeringen måste anstifta en ny lag, en Lex Malmfälten, som ska skydda människor från alltför höga boendekostnader.

– Tyvärr ser det ut som att varken expropriationslagen eller minerallagen kommer att fungera i Malmfälten. De är skrivna för att lösa ut en egendom, men här handlar det om hundratals. Marknadsvärdet kommer aldrig att bli rätt, menar Swedell.

Läs ocksåLKAB bygger 5000 nya skyddsrumsplatser i Kiruna

Som exempel tar han en villa som kanske har ett marknadsvärde på 1,5 miljoner, men att bygga en ny kostar 2,5 miljoner.

– Vem ska betala mellanskillnaden, frågar sig Swedell och menar att det samma gäller de höga hyrorna i de nya hyresrätter som ska byggas.

Annons

Han föreslår att regeringen sänker byggmomsen i Malmfälten för att få ner kostnaderna och därmed hyrorna.

Läs ocksåFem kulturbyggnader med bostäder ska flyttas

– Staten tappar momsintäkter, men det får man ta, man får ju tillbaka miljarder via LKAB.

Han ser med oro på de närmsta åren och befarar att kirunaborna kommer att ge upp och flytta söderut om inget görs.

–  I dag finns det bara två alternativ, antingen så tvingas du få betydligt högre boendekostnader än vad du själv har kunnat välja, eller så flyttar folk. Tänk om Kiruna blir som en oljeplattform.

Tror du att Anders Borg tar till sig ditt förslag?

– Hittills har stadsflytten bara handlat om infrastruktur som VA-ledningar, elförsörjning och ny järnväg. Nu är vi i skarpt läge. Nu gäller det människor av kött och blod som tvingas flytta.

Annons

Swedell lämnar dock öppet för andra lösningar än en sänkning av byggmomsen för att lösa problemet.

– Kanske finansdepartementet kan hitta någon bättre lösning. Någon åtgärd måste i vart fall tas fram. Det här som händer i Malmfälten är mycket speciellt och kan inte liknas vid något annat.

Hans Swedell tänker inte ge sig förrän något hänt.

– Nu får de någon veckas andrum, sedan skriver jag igen.

Läs också Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland Jättesatsning kräver snabbt bostadsbyggande Sommarprataren Svante Lindqvist: "Malmberget genomsyrar allt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.