HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Satsning på mammorna fick pris

Östergötland Projektet Världens mammor sprider sig över Östergötland – och snart kanske även utanför länet. Initiativtagaren Sira Jokinen Lisse fick nyligen ta emot pris för satsningen, som hon hoppas ska leda till bättre bostadsområden.
Foto: Jenny Knutsson
Eva Arud, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen (till vänster) och Sira Jokinen Lisse, är engagerade i det växande projektet Världens mammor.

Det började i Motala för drygt två år sedan. Barnavårdscentralen slog larm om att det fanns många mammor som saknade kontaktnät och levde i stort sett isolerade. Det ville konstnären Sira Jokinen Lisse ändra på. Hon drog i gång träffar där konsten är det gemensamma språket. Mammorna träffas, skapar, fikar och pratar, ofta i någon lokal i ett bostadsområde. Konst och social samvaro förenas.

Med tiden har projektet, som även Hyresgästföreningen och flera hyresvärdar engagerar sig i, vuxit. Världens mammor finns nu, förutom i Motala, även i Vadstena, Linköping och Norrköping. Och det har kommit förfrågningar från fler kommuner, berättar Sira Jokinen Lisse.

Läs ocksåMammor mötte EU-parlamentariker i Motala

— Vi försöker ordna en ledarskapsutbildning för tio till femton kvinnor som har varit med länge för att de skulle kunna bli ledare för egna grupper. Det är då vi kan börja växa på riktigt, säger hon.

I söndags, på självaste mors dag, uppmärksammades Världens mammor lite extra. Då fick Sira Jokinen Lisse ta emot Stora mammapriset, som delades ut av tidningen Expressen vid en tv-sänd gala.

— Det känns ju helt fantastiskt. Det är en jättestor ära att till att börja med bli nominerad och utvald som en av sex eldsjälar som alla har spännande och viktiga projekt och sen också vara en av de två vinnarna av Stora mammapriset. Det är ju helt otroligt, säger en glad och stolt Sira Jokinen Lisse.

Läs ocksåMammor skapar konst och vänskap i Vadstena

Även den andra vinnaren, Paulina Bengtsson, är verksam i Östergötland. Hon prisades för sina insatser för kvinnor som utsatts för sexuellt våld.

Varför tror du att just du och Världens mammor belönades?

— Projektet berör en väldigt aktuell fråga. Vi har inte lyckats så bra med integrationen, eller rättare sagt, vi kunde vara mycket bättre och det här är ett sätt, säger Sira Jokinen Lisse.

Hyresgästföreningen bidrar bland annat med lokaler, ekonomiskt stöd och personalresurser.

— Förhoppningsvis kommer de här kvinnorna att engagera sig och få en röst att använda för att påverka sitt boende och boendemiljön. Jag tror att genom den här delaktigheten så kanske vi kan undvika mycket missförstånd och också gemensamt arbeta för trygga och vackra boendemiljöer. Det vore drömmen framöver.

I morgon, på Kristi himmelsfärds dag, deltar Världens mammor i Springhjälpen som går av stapeln mellan Omberg och Jönköping till förmån för Radiohjälpen.

— Vi kommer att vara 120 mammor och barn som är med och stöttar genom att promenera den första delsträckan, säger Sira Jokinen Lisse.

Läs även Hem & Hyras reportage om Världens mammor i Vadstena!


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.