Annons

Sebila har släppt häxsotet – men saknar fortfarande svar

Helsingborg Efter flera år med förhandlingar, felanmälningar och oro fick Sebila Vickelli rätt. "Häxsotet" var inte hennes fel. Det betydde också att hon äntligen kunde sätta sina planer i verket.
Foto: Petra Martinsson
Sebila Vickelli.

I januari förra året fick du rätt i hovrätten och din värd dömdes att fixa till ”häxsotet”, det svarta kletet i din lägenhet. Vad hände sen?
– Mycket. I juni sanerades lägenheten och målades om men då var jag redan på gång med att lämna den. Via ett lägenhetsbyte har jag nu flyttat från Laröd och in till Helsingborg.

Varför flyttade du?
– Det var egentligen planen från början att flytta in till stan igen när barnen hade flyttat ut. Att bo i Laröd är bra när man har hemmavarande barn men sen ville jag bo i stan. ­Precis när det var dags upptäckte jag det svarta i lägenheten och jag förstod ganska snabbt att jag riskerade att bli ersättningsskyldig. Därför var det jätteviktigt att jag fick beslut på att det inte var mitt fel. Laröd känns nu som ett helt annat liv och jag tycker att det blev en lycklig skilsmässa.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Bytte lägenhet. När Sebila Vickelli fick napp på ett lägenhetsbyte visade det sig att hon kände den som ville byta med henne. Hon har varit helt öppen med allt som hänt.

Processen tog många år, kommer du någonsin att kunna släppa ”häxsotet” och allt vad det innebar?
– Ja, det är släppt. Ser jag min gamla värd idag på stan hälsar jag och är glad. Jag tar det inte personligt, det var business. Jag fick också vara med om så mycket; förhandlingar, hovrättsprocessen, media och tv. Folk med liknande problem har hört av sig från hela Sverige. Jag har bara fått positiva reaktioner. Bara häromdagen var det någon som kände igen mig i kön på Ica och frågade om hur det hade gått efter domen.

Annons

Efter hovrättsdomen var du glad men en sak skavde. Det var fortfarande oklart vad du egentligen hade i ditt hem och om det var skadligt för hälsan. Har du fått svar nu?
– Nej, och jag kommer nog aldrig att få det. Jag känner mig inte frustrerad över det eller så. Jag har valt att släppa det, att inte tänka på det mer. Det hjälper mig inte och stjäl bara tid, och ja, inte minst nu med allt kring covid-19.

Vad har du för råd till hyresgäster som är i konflikt med sin värd? Du har ju lång erfarenhet nu av just det.
– Vet du om att du har rätt så ge aldrig upp. Använd dig av de verktyg som finns som Hyresgästföreningen och hyresnämnden. Bevis, du måste alltid ha bevis. Gräv i din bekantskapskrets efter folk som du tror kan hjälpa till och har kunskap som kan vara till nytta. Se till att få allt på papper. Det som inte är nedskrivet, det finns inte. Spara materialet.

Annons
Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt
Fakta: Häxsot

För fem år sedan upptäckte Sebila svart beläggning på olika ställen i lägenheten. När värden menade att det var hennes fel blev det starten på en lång process. Hovrättsbeslutet innebar att det var värdens ansvar att sanera.
Häxsot är en svart kletig beläggning som är svår att ta bort. Vad det beror på är inte klarlagt och idag är det inget vedertaget begrepp.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Kyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronor Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader Ylva har försökt bo kollektivt i tio år – men lagarna sätter stopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.