Annons

Seg hyrestvist över – hyrorna höjs i Kävlinge

Kävlinge KKB ville höja mer. Hyresgästföreningen gå med på mindre. Förhandlingarna strandade. Nu är hyrestvisten avgjord. Det kommunala bostadsbolaget kan höja hyrorna med 1,9 procent.
Foto: Kävlinge kommun/Fredric Palm/Petra Martinsson

Det är Hyresmarknadskomittén, HMK, (tvistlösningsinstans i hyresfrågor) som har beslutat om hyreshöjningen.
– Vi hade förväntats oss en lägre höjning men måste nu förhålla oss till beslutet, säger Evelina De La Motte, förhandlare på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Redan i december blev det helt stopp i förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget KKB Fastigheter AB, KKB, om nivån på 2020-års hyreshöjning. Det hade börjat med att KKB gått ut med ett bud på tre procent. Hyresgästföreningen kontrade med 0,7 procent. KKB:s sista bud var 2,5 procent och det accepterade inte Hyresgästföreningen. Bostadsbolaget strandade förhandlingarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresmarknadskomittén, HMK, (se faktaruta nedan) har nu beslutat att hyrorna kan höjas med 1,9 procent. Det är den största höjningen hittills i region norra Skåne. Dessutom kommer KKB att låta hyresgästerna betala höjningen retroaktivt under april, maj och juni.

– Vi vädjade till VD:n att släppa det kravet och istället ta ut den nya hyran från 1 april, men det ville han inte gå med på. Det kommer tyvärr att drabba många hyresgäster hårt, säger förhandlare Evelina De La Motte.

Hyresförhandlingarna i regionen har varit ovanligt hårda och flera förhandlingar är inte klara. Tusentals skånska hyresgäster väntar på sina hyreshöjningar, se en lista här.

Annons
Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Hur kommer detta beslut att påverka övriga förhandlingar?
– Beslutet från HMK är ett led i förhandlingen med KKB i Kävlinge. Beslutet påverkar inte andra pågående förhandlingar. Alla hyresförhandlingar sker mellan två parter och utgår från de lokala förutsättningarna som gäller för just den orten och för just den fastighetsägaren, säger Evelina De La Motte.

Efter strandningen sa KKB:s vd Mikael Strand till Hem&Hyra att parterna inte hade någon samsyn om vilka parametrar som skulle ligga till grund för årets hyreshöjning. Det handlade om flera faktorer som förvaltningskvalitet, kundvård, boinflytande, underhållsinsatser, taxekostnader, reparations och underhållsarbete. Nu tycker han att de har fått en mer samlad bedömning.
– Sedan är det svårt att recensera om höjning blev hög eller låg, det vill jag inte göra, säger Mikael Strand.
Han konstaterar att höjningen nu är i samma nivå som andra bostadsbolag i Lundatrakten.

Kommer detta att påverka kommande års förhandlingar?
– Jag hoppas verkligen att vi hittar rätt och kan ha en fin dialog med Hyresgästföreningen. Jag tror att det bygger på att vi tidigt identifierar vilka kriterier som ska ligga till grund för förhandlingarna. Det finns utrymme till att bli bättre. Båda parter har lärt sig någonting, säger Mikael Strand.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

På frågan om varför bolaget inte kan låta bli att ta ut höjningen retroaktivt svarar han att det skulle vara ologiskt då HMK:s beslut gäller från första januari.

Annons

2019 höjde KKB hyrorna med 1,6 procent. Förra året sålde också bostadsbolaget cirka 400 lägenheter till privata SBB. Mer om det här: Carstens hem sålt när allmännyttan säljer 400 lägenheter

 

Fakta: Vid strandning - Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är den tvistlösningsinstans som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens.

Kommittén består av representanter för Hyresgästföreningen och Sveriges allmännytta (tidigare Sabo), de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.

 

Fakta: Så förhandlas din hyra

Din hyra höjs de flesta år. Men värden har inte rätt att öka beloppet hur som helst. Först måste det till förhandling. Här allt om här går det till.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.