Annons

Segsliten tvist om Östermalmshyror avgjord

Stockholm ​Nu har hyresnämnden slagit fast hyresnivåerna för Fältöversten på Östermalm i Stockholm. Det blir en kompromiss mellan bostadsrättsföreningens krav och vad hyresgästerna anser vara skäligt. Men hyresgästerna måste betala två års retroaktiv höjning inom ett halvår.

​För några år sedan ombildades miljonprogramslägenheterna på Fältöversten till bostadsrätter. Föreningen ville efter köpet göra en kraftig hyreshöjning för dem som har valt att bo kvar som hyresgäster. Frågan hamnade hos hyresnämnden som nu fastställt hyrorna.

Det blir en kompromiss mellan bostadsrättsföreningens krav och vad hyresgästerna medgett. Exempelvis kommer en trea på 77 kvadratmeter att kosta närmare 7 000 kronor i månaden. Bostadsrättsföreningen hade yrkat på att den skulle kosta drygt 7 600 kronor. I dag är hyran för exempellägenheten drygt 6 200 kronor. De hyresgäster som företrätts av Hyresgästföreningen hade accepterat en höjning till knappt 6 400 kronor.   

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bråket har pågått i över två år. Hyreshöjningen ska betalas tillbaka retroaktivt inom ett halvår. Så det blir knapert för de omkring 75 hyresgästerna den närmaste tiden.
Hyresnämndens beslut kan överklagas till hovrätten senast den 10 maj.

Annons
Läs också Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt” Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta” Föreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: "Nedbrytande" Monica tvingades acceptera 700 000 för att flytta - BRF-värd blev mardröm: "Orkade inte längre" Uppsagd "resthyresgäst" fick rätt i hyresnämnden - igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.