HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Segsliten tvist om Östermalmshyror avgjord

Stockholm ​Nu har hyresnämnden slagit fast hyresnivåerna för Fältöversten på Östermalm i Stockholm. Det blir en kompromiss mellan bostadsrättsföreningens krav och vad hyresgästerna anser vara skäligt. Men hyresgästerna måste betala två års retroaktiv höjning inom ett halvår.

​För några år sedan ombildades miljonprogramslägenheterna på Fältöversten till bostadsrätter. Föreningen ville efter köpet göra en kraftig hyreshöjning för dem som har valt att bo kvar som hyresgäster. Frågan hamnade hos hyresnämnden som nu fastställt hyrorna.

Det blir en kompromiss mellan bostadsrättsföreningens krav och vad hyresgästerna medgett. Exempelvis kommer en trea på 77 kvadratmeter att kosta närmare 7 000 kronor i månaden. Bostadsrättsföreningen hade yrkat på att den skulle kosta drygt 7 600 kronor. I dag är hyran för exempellägenheten drygt 6 200 kronor. De hyresgäster som företrätts av Hyresgästföreningen hade accepterat en höjning till knappt 6 400 kronor.   

Läs ocksåUppsagd "resthyresgäst" fick rätt i hyresnämnden - igen

Bråket har pågått i över två år. Hyreshöjningen ska betalas tillbaka retroaktivt inom ett halvår. Så det blir knapert för de omkring 75 hyresgästerna den närmaste tiden.
Hyresnämndens beslut kan överklagas till hovrätten senast den 10 maj.

Läs också Bostadsrättsförening vill kicka ut hyresgäst Rensade inte golvbrunnen – blir av med lägenheten Hyresgäster utsågs till "kvartalets ålahuvuden" Resthyresgäst nekas lägenhetsunderhåll

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.