HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Sexigt att bygga för vanligt folk!”

Nyheter Stefan Attefall (KD) lanserade i dag en ny slogan för partiets bostadspolitik på ett forum för byggande. - Det ska vara sexigt att bygga för vanligt folk!

För att ge ett lite mera folkligt intryck tog kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund över begreppet ”Verklighetens folk” från Sverigedemokraterna i ett tal i Almedalen 2009. I dag formulerade hans partikollega ännu ett uttryck i samma genre.

Utropet kom spontant när han talade om storstädernas ”medelklassgetton” – de välbärgade kommuner som har byggbar mark utan att ge bygglov till någon av de byggherrar som suktar efter tomtmark.

Läs ocksåHyresgästföreningen vill stärka boendes rättigheter: "Absurt att människor tvingas flytta"

– Det går år efter år utan att byggbolagen får några detaljplaner. Om jag vore kommunalråd i en sådan kommun skulle jag kasta detaljplaner efter dem. De vill nämligen bygga tusentals hyresrätter. Det ska vara sexigt att bygga för vanligt folk, proklamerade bostadsminister Stefan Attefall på Boverkets forum i Stockholm.

Från publiken kom en fråga om det inte skulle vara på sin plats att begränsa det kommunala självstyret för att råda bot på problemet. Attefall förklarade då att han har förståelse för de svåra politiska situationer som råder i vissa kommuner.

– Det finns ju partier med vågmästarroll som säger ”not in my backyard” om vissa befolkningsgrupper. Men generellt sett tycker jag illa om de kommuner som drar sig undan sitt ansvar, betonade Attefall.

Läs ocksåFastighetsägarna: "Beslut i Umeå hotar att stoppa lägenhetsbyggen i Sverige"

I diskussionen om de kommunala bostadsbolagens roll tog han tydligt avstånd från den förändring som skett sedan den nya hyreslagen slog fast att de ska drivas affärsmässigt.

– Jag är kritisk till kommunala bostadsbolag som agerar som vilket privat fastighetsbolag som helst. De ska ha sociala ambitioner. Om de inte har det kan man fråga sig varför det ska finnas kommunala bostadsbolag.

Attefall avslöjade också att hans främsta ambitioner fram till valet 2014 är att få fram förkortade kommunala planprocesser och ge besked om hyresrättens skattemässiga ställning.

Läs ocksåSå ska poddande politiska motståndare lösa bostadskrisen
Läs också Simon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan" Protester mot marknadshyra från Luleå till Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.