HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Signalisten höjer hyran 1 juli

Nyheter Hyran höjs med 1,05 procent i allmännyttan i Solna. I Råsunda och Frösunda blir höjningen upp till 3,45 procent. Höjningen sker från och med 1 juli.

Efter hyresmarknadskommittens beslut om hyrorna i Stockholm har förhandlingar kommit igång på allvar. Bostadsstiftelsen Signalisten och Hyresgästföreningen har kommit överens om nya hyror från 1 juli. För de flesta blir hyreshöjningen 1,05 procent eller 60 kronor i månaden för den som i dag har en hyra på 6 000 kronor.

– Vi har haft en öppen och ärlig dialog med Hyresgästföreningen och landat på en acceptabel nivå givet förutsättningarna. Dock tvingas vi återigen konstatera att vi tecknar avtal på en så låg nivå att den äventyrar Signalistens långsiktigt hållbara ekonomi, säger Signalistens vd Per Anders Hedkvist i ett pressmeddelande.

Läs ocksåMamman avled – då svarade hyresvärden med att kasta ut hennes 14-årige son

Liz Grennstam, förtroendevald i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation, bekräftar bilden om samtalsklimatet.
– Vi har haft en god ton i förhandlingarna, säger hon och tillägger.
– Men det är inte vår uppfattning för fem öre att höjningen äventyrar någonting. Signalisten har en stark ekonomi och hög soliditet, som dessutom stigit kraftigt de senaste åren.

I Frösunda höjs hyran per kvadratmeter med 50 kronor per år för en 3-rumslägenhet på 77 kvadrat. I Råsunda är skillnaderna stora mellan olika hus, beroende på att de är renoverade under olika perioder. Där innebär höjningen en utjämning mot en normhyra på 1 153 kronor per kvadratmeter och år, med ett tak på 3,45 procent. Nyproducerade fastigheter får samma höjning som övriga beståndet.

Att diffrentiera höjningen ser parterna som ett första litet steg mot systematiserade hyror. Signalisten och Hyresgästföreningen har tidigare diskuterat detta och är överens om att ta upp den tråden igen.

Läs ocksåHyresgäster tar strid mot chockhyror – backas upp av forskare
Läs också Ingen trygghet och skyhög hyra – Sonja, 77, känner sig lurad Slipper värdens hyreskrav på över 10 000 kronor 60-procentig hyreschock väntar 83-åriga Blanka i Solna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.