HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skadedjur ett växande problem för Kalmarhem

Kalmar Spindlar och vägglöss. Det är de vanligaste skadedjuren hos hyresgäster i Kalmarhem som de senaste tre åren haft en ökning av skadedjurssaneringar. Ökat resande, migration och väderförhållanden tros ligga bakom de objudna gästerna.
Antalet skadedjurssaneringar ökar hos Kalmarhem.

Antalet skadedjurssaneringar i Sverige har tiodubblats sedan 2010. Det visar färska siffror från försäkringsbolaget TrygghansaMikael Öst på Anticimex i Kalmar kan bekräfta den bilden. Deras skadedjursärenden har ökat med drygt 3000 stycken under den senaste tioårsperioden. Vägglöss och kackerlackor är några av de skadedjur som ökat.

– Det beror främst på ett ökat resande och migration, säger Mikael Öst.

Läs ocksåHFAB säger nej till byte

Samtidigt utgör vägglöss och kackerlackor en liten andel av det totala antalet skadedjursärenden i Kalmar. Mest frekvent är istället getingar och myror. Förra året hade Anticimex i Kalmar drygt 7 000 getingärenden jämfört med 181 vägglössärenden och 90 ärenden om kackerlackor. Att getingarna ökade förra året berodde på den varma sommaren, menar Mikael Öst.

Även Kalmarhem har fått växande problem med skadedjur hos hyresgästerna. Det handlar främst om vägglöss och spindlar.

– Tidigare hade vi endast något enstaka saneringsärende varje år. Idag handlar det om mellan tre till fem saneringar av vägglöss och tre till sju saneringar av spindlar, säger Lars Olsson, fastighetschef på Kalmarhem.

Läs ocksåNorrland får betala när rika Stockholmskommuner "dumpar" bostadslösa

Vem är det då som får stå för kostnaden om en lägenhet måste saneras?

– Enligt hyreslagen är det värden som är skyldig att utrota skadedjur. Men om värden på något sätt kan bevisa att det är hyresgästen som gjort sig skyldig till skadedjuren, kan hyresgästen i värsta fall behöva stå för kostnaderna för en sanering, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen Sydost.

Läs också Så drabbas bostadslösa av social dumpning: Familjen fick en enkel biljett till Kramfors Västsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor Protesterna hjälpte inte: Ludvikahem säljer 147 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.