Annons

Skador för miljoner

Dalarna Vanligast är borttappade nycklar och fettfläckar vid sängen. Dyrast kan skador efter husdjur eller vattenskador bli. Bara Öbo fakturerar hyresgäster på 200 000 kronor per månad.
Foto: Pixabay
Någon har bytt ut 85-åringens lås och tömt hans källarförråd. Efter händelsen vill mannen inte längre ha något källarförråd. Hyresnämnden ger mannen rätt, 85-åringen slipper förråd och hans hyra sänks med 100 kronor i månaden.

Vare sig det händer en akut olycka med ett spräckt handfat eller att hyresvärden besiktar lägenheten när du flyttar och upptäcker klös- och kissmärken från katten – så har värden rätt att fakturera dig för skadorna. I kontraktet ingår nämligen att du ska vårda din bostad.

– De flesta betalar, de vet ju med sig att man själv orsakat skadan. Några få blir tvister som går till tingsrätten, säger Stefan Samuelsson på KBAB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och bilden stämmer. För hos tingsrätten i Örebro och Värmland finns bara ett tiotal domar, gällande krav på ersättning vid skador. Det är hyresgäster som fått krav på mellan 3 000 och 35 000 kronor.

Dock menar Hyresgästföreningen att det inte ska tas som en sanning att en hyresgäst orsakat skadorna bara för att hen betalar.

– Det som är mest problematiskt för oss är de mindre ärendena där det inte handlar om så stora summor. För det kan ändå vara väldigt mycket pengar för en hyresgäst och att pröva ärendet i domstol kan medföra extrakostnader om man förlorar tvisten. Det gör att många inte vågar gå till domstol, trots att de vet att de inte är skyldiga till skadan. Låt säga att någon får ett krav på 1 000 kronor för en skadad tapet. Förlorar man kan man i stället få betala för både rättegångskostnaderna och tapeten och det skrämmer många till att betala direkt, säger ärendehandläggaren Jonas Fredriksson i Borlänge.

Läs ocksåTrängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastadSilhuetten av ett huvud helt i svart är inklippt i bilden där man ser Värmlands tingsrätt gula stenbyggnad i solljus.

Bara Öbo fakturerar hyresgäster för totalt cirka 200 000 kronor per månad för dåligt utförd städning, extra slitage eller skadegörelse. Det är över två miljoner kronor per år. Hur mycket av de pengarna som är skador som hyresgästen verkligen gjort sig skyldig till – kan ingen veta.

Annons

De vanligaste skadorna bolagen fakturerar för är låsbyte när nycklar tappats bort, fettfläckar vid sängen och hål i väggarna. Dyrast är skador efter katter och vattenskador. Men har du en hemförsäkring kan du få kostnaderna över självrisk ersatta vid vattenskador.

– Allvarligast och dyrast är ärenden med katter som kissat inomhus. Det är enormt kostsamt att åtgärda det. Finns skadorna är det svårt att hävda att hyresgästen inte är ersättningsskyldig alls, eftersom du har en vårdplikt av din bostad. Men då är det viktiga att se till att kostnaden hyresvärden kräver av dig är rimlig. De ska bland annat ta hänsyn till avskrivningstiden – alltså hur gamla väggar och golv är. Eftersom det kan röra sig om stora summor, hjälper vi gärna hyresgäster att få ärendet prövat om det finns oklarheter, säger Jonas Fredriksson.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

I bland räcker det med att en jurist från Hyresgästföreningen hör av sig, och hyresvärden sänker skadeståndet.

Fyra exempel från domar i Örebro och Karlstad tingsrätt:

Ärendet: Öbo upptäcker skador på skåpluckor, tapeter och dörrar.
Dom: Kvinna i 30-årsåldern får betala 6 200 kronor.

Annons

Ärendet: KBAB kräver hyresgäst på 34 000 kronor efter kattsanering.
Förlikning: Efter hjälp av HGF får hon betala 14 000 kronor.

Ärendet: Privatvärd kräver 22 000 kronor för skadat golv med mer.
Dom: Kvinnan tar hjälp av HGF och får betala 160 kronor.

Ärendet: KBAB kräver dödsbo på 33 000 för onormalt slitage.
Förlikning: De efterlevande betalar 18 500 kronor.

Fakta: Minimera riskerna för skadestånd

1. Dokumentera lägenheten när du flyttar in. Finns skador, fota.2. Kontakta hyresvärden direkt något går sönder. 3. Kontakta HGF och ditt försäkringsbolag om du faktureras.4. Bestrid hela eller delar av fakturan. Du kan betala den del du anser dig vara skyldig till. Betala resten när ni är överens eller rätten sagt sitt.5. Se över din hemförsäkring.

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.