Annons

Skandalvärds hus kan tvångsinlösas

Landskrona För första gången någonsin kan en misskött hyreshus komma att tvångsinlösas. Det handlar om Lars-Eric Perssons mest slitna fastighet i Landskrona.
Den slitna och misskötta fastigheten i korsningen Rönneberggatan/Sankt Olovsgatan i Landskrona, kan komma att tvångsinlösas.

Tvångsinlösen är den yttersta åtgården och har, såvitt Hyresgästföreningens jurister och redaktionen på Hem & Hyra erfar, hittills aldrig verkställts. Men nu kan bli av. Det handlar om skandalvärden Lars-Eric Perssons mest slitna fastighet i korsningen Rönneberggatan/Sankt Olovsgatan i Landskrona. Huset är sedan första september 2014 satt under tvångsförvaltning, bland annat på grund av mögel, röta, ohyra och brandfara. Fastighetsägaren finns med på listan över de 25 värsta värdarna som Hem & Hyra presenterade häromdagen.

Kommunen har tröttnat på förfallet och är nu beredda att ta över huset. Allmännyttiga Landskronahem, som är utsedd till tvångsförvaltare, har gjort en omfattande besiktning av huset och därefter gjort en värdering.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Renoveringsbehovet är så omfattande att det är svårt att få ordning på fastigheten enbart med hyresintäkterna. Då är det mer naturligt att tvångsinlösa fastigheten och faktiskt ge huset det investeringsstöd den behöver. Mest sannolikt är att Landskronahem tar över, men det är en senare fråga. Det viktiga är att det blir en seriös fastighetsägare, säger Christian Alexandersson, vd på Landskrona stadsutveckling, som är ett samarbete mellan kommunen och fem större privata fastighetsägare.

Annons

Just nu förbereder kommunens tjänstemän ärendet. I början av mars är det tänkt att kommunstyrelsen ska behandla frågan och i slutet av månaden ska ansökan om tvångsinlösen avgöras av kommunfullmäktige.

– Här behövs en annan behandling än i normalfallet. Nu har det gått så långt att vi tar tillvara det utrymme i lagen som finns för att komma till rätta med problemen. Jag hoppas att lagen fungerar, folk far illa och har en så dålig boendemiljö, säger Christian Alexandersson.

Läs ocksåVärsta värden vann över kommunen

Om kommunen beslutar att gå vidare är det mark- och miljödomstolen som avgör om fastigheten ska tvångsinlösas.

Annons

Värden har inte gått att nå för en kommentar.

Läs också Regeringen utreder oseriösa värdar Politiker ställer sig bakom tvångsinlösen av skandalhus Minister "bekymrad" över värsta värdarna "Värsta värden" betalade tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.