HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fängelsestraff för den som köper hyreskontrakt

Nyheter Nu vill regeringen göra det brottsligt att köpa hyreskontrakt. Och den som tar ut en oskälig hyra i andra hand riskerar att bli av med sitt kontrakt.
Foto: Conny Pettersson / Montage
Biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) meddelar nu att regeringen föreslår nya, hårdare regler kring handel med hyreskontrakt.

Regeringen presenterar nu en hårdare lagstiftning kring handel med hyreskontrakt. Straffen skärps för den som olovligen säljer ett hyreskontrakt och det blir även straffbart att köpa ett kontrakt.

– Handeln med hyreskontrakt undergräver de grundläggande spelreglerna på hyresbostadsmarknaden och drabbar de som står utan bostad. Därför presenterar vi nu kraftfulla åtgärder mot svarthandeln, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S).

Läs ocksåStraff för att köpa svartkontrakt allt närmare

Ett av förslagen är att göra det brottsligt att köpa ett hyreskontrakt. I grova fall ska det kunna ge upp till fyra års fängelse. Ett annat förslag är att den som hyr ut i andra hand ska kunna bli av med sitt kontrakt om hyran sätts för högt.

I november förra året presenterades en utredning som innehöll nästan identiska förslag med de som regeringen nu lägger fram och under våren stod de klart att många parter är positiva till förslagen, däribland Hyresgästföreningen. Och när Hyreskommissionen presenterade sin slutrapport i veckan, angående hyresrättens framtid, var även den positiv till att förbjuda köp av hyreskontrakt.

Regeringen presenterade de nya förslagen vid en presskonferens på fredagen och Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder säger då att det är bra med ordning och reda på bostadsmarknaden, men att bostadsbristen är det stora problemet.

Läs ocksåKritik mot att straffa köp av svartkontrakt

– Den svarta handeln på hyresmarknaden leder till en oacceptabel obalans på marknaden genom att människor som står i bostadskö får sämre möjlighet att skaffa sig en bostad. Det är också direkt oanständigt att någon försöker tjäna pengar på andras utsatta situation. I grunden är bostadsbristen roten till det onda och det behöver byggas fler hyresrätter med rimliga hyror, säger hon.

Däremot har flera rättsinstanser uttryckt kritik mot utredningen, vilket Hem & Hyra rapporterat om tidigare. Svea hovrätt sa nej till att kriminalisera köp av hyresrätt och skrev att det skulle bli både kostsamt och kräva stora utredningsresurser. Hovrätten över Skåne och Blekinge resonerade på liknande sätt.

Två av de förslag som regeringen nu lägger fram är även Hyresgästföreningen kritisk till. Det ena är att bytesrätten ska inskränkas, i syfte att försvåra olaglig försäljning av hyreskontrakt. Det andra är att den som hyr ut i andra hand riskerar förlora kontraktet vid oskälig hyra.

Läs ocksåSnart kan du hamna i fängelse om du köper hyreskontrakt

– Det är bra att det tydliggörs att hyran för en hyresrätt i andrahand inte får vara högre än förstahandshyran och att man utvidgar rätten att få tillbaka för hög andrahandshyra. Men att man skulle bli av med sitt hem om man tar ut för hög andrahandshyra får orimliga konsekvenser för hyresgästen, inte minst att man med detta förslag även riskerar fängelsestraff, säger Marie Linder.

Men regeringen väljer nu att gå vidare med förslagen och de nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 maj 2019.

Fakta: Det här innebär förslaget

Bytesrätten inskränks så att det bara är möjligt för byten om hyresgästerna bott i sina lägenheter i minst ett år.

Den som köper hyreskontrakt ska kunna bli av med det med omedelbar verkan

Den som säljer ett hyreskontrakt mot otillåten ersättning riskerar skärpta straff. Fängelse i högst två år för normalgraden och fängelse i högst fyra år för grova brott.

Den som köper ett hyreskontrakt riskerar fängelse upp till två år för normalgraden och fängelse i högst fyra år för grova brott. Ringa fall bestraffas inte.

Den som hyr ut i andra hand och tar ut mer i hyra än sin egen hyreskostnad med eventuellt tillägg för möbler ska kunna förlora sitt kontrakt. Att ta ut en oskälig hyra ska också vara brottsligt.

Läs också ”Med dagens system är det fritt fram att hyra ut svart” Dödsbo fick rätt i rätten - sonen får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.