HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skogsbranden tvingar hyresgäster evakuera

Dalarna Passet, smycken och några prydnadssaker. Det var allt Jasmin Lundgren i Virsbo fick med sig när hon tvingades lämna sin lägenhet igår.
,

Jasmin Lundgren bor hos kommunala Surahammarshus i Virsbo. 200 meter från orten rasar den stora skogsbranden.

– Hade det blåst åt andra hållet hade hela samhället brunnit upp, säger Jasmin till Hem & Hyra.

Läs ocksåVill inte betala tillbaka överhyror - nu kan värdens hus tvångssäljas

När beslutet om att hyresgästerna med kort varsel skulle evakueras kom igår eftermiddag fick Jasmin kasta sig i bilen från jobbet och köra hem till lägenheten. Där väntade hennes dotter och dotterns två barn. De hade packat en nödväska.

– Jag sprang upp och tog passet, smycken och ett par prydnadssaker, det var allt jag hann få med mig, säger Jasmin som sedan igår bor hos vänner i Västerås.

Hyresgästen Laila Lundin från Norberg bor hos sin dotter i Smedjebacken över sommaren. I dag reste hon hem till lägenheten på Järnvägsgatan:

Läs ocksåHyresvärdar öppna för bilpooler - men intresset svagt utanför storstädernaman vid bilpool

– Jag packade bilen full och tog med mig viktiga papper, datorn och andra saker jag är rädd om. Branden är ju bara sju kilometer härifrån.

Norbergs kommun skriver på sin hemsida att någon evakuering av människor ännu inte är aktuell. Men invånarna uppmanas att vara beredda och att förbereda sig genom att packa det allra nödvändigaste och att inte glömma eventuella mediciner.

Röken från branden nådde igår ända upp till Borlänge och Falun. I dag på morgonen låg både Västerås och delar av Sandviken, 12 mil från brandplatsen,  insvepta i sotigt dis.

Läs ocksåBilpool eller egen bil – så här räknar du på vad som är bäst för dig

I SVT:s Aktuellt sas igår att branden antagligen kommer att ta en månad att släcka helt. På Facebook och andra sociala medier erbjuds nu hjälp av alla slag, främst med stallplatser för hästar som far illa när röken väller in och särskilt när bekämpning med vatten från luften nu sätts in med italienska helikoptrar.

Läs också Nytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden Här håller sensorer koll på soprummen - efter lyckat test digitaliseras alla kärl

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.