HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skräck och förfall i Vidsel

Älvsbyn Mögel, vattenskador, livsfarliga elkontakter och en farlig hyresgäst. Hyresgästerna i fastigheten i Vidsel vittnar om oro och sjukdom.

Det kom ett mejl till Hem & Hyra. Det var ett vittnesmål om en fastighet som förfaller, oro för att vistas ute och sjukdom utlöst av boendemiljön. Det avslutades: ”Ja, det är fan kaos här.”
Undertecknat av Dahlia Ahlgren.
Vi träffar henne hemma hos Peter Forsberg, som också bor i fastigheten som är belägen i Vidsel, några mil från Älvsbyn i Norrbotten.

– Kaos är för lindrigt. Huset skulle behöva jämnas med marken, säger Peter Forsberg.
Tvärs övertrapphuset från hans lägenhet är dörren full med huggmärken från en yxa. En annan hyresgäst med missbruksproblematik sätter skräck i området.
– Bildäck skärs sönder, det handlas med narkotika, misshandel, dödshot och allt där emellan, säger Dahlia Ahlgren och Peter Forsberg fyller i:
– Jag vill helst inte gå ut. Jag har svårt att röra mig. Så jag kommer inte undan om något händer. Värden har lovat att vräka den som ligger bakom, men det händer inget.

Läs ocksåOro för utförsäljning i Ludvika: ”Nu startar vi en proteströrelse”

Men det är alltså inte bara grannen som oroar. I Peter Forsbergs lägenhet buktar golvet i badrummet ibland. Spisen är för smal och hög för avsett utrymme i köket. Samma sak gäller köksfläkten, vars runda slang försvinner in i genom ett kantigt hål i köksskåpet.
– Jag vill bara härifrån, säger Peter Forsberg.
Dahlia Ahlgren visar runt i hennes lägenhet. Det är tydligt att den övergavs i hast. Det finns svartmögel och fuktskador i den och det innebar till slut astma.

– När min pojkvän dessutom blev misshandlad av den där grannen, fick jag nog. Jag tog barna och djuren och flyttade till en kompis i Älvsbyn, säger Dahlia Ahlgren.
– Jag har felanmält en sprucken ruta, ett glas i en annan ruta trillade ur, spiskontakten är öppen, trasiga persienner och ja, listan kan göras lång. Men värden gör ingenting åt det och vd:n har inte svarat i telefon.
Hyresgästföreningen har därför dragit värden, Brännmarks fastigheter, till Hyresnämnden.

– Vi begärde att nämnden skulle besluta om ett åtgärdsföreläggande. Men värdens ombud gick i stället med på en förlikning som innebär att påtalade brister ska åtgärdas. Vi ska nu följa upp för att se om förlikningen fungerat, säger juristen Mikael Renqvist.
Hem & Hyra har sökt Brännmarks fastigheter för en kommentar. Men personen som hyresgästerna angav som VD, är enligt anhöriga varken kopplad till bolaget längre eller över huvud taget anträffbar på obestämd tid. De som sitter i styrelsen nu, vill inte kommentera, då de inte varit inblandade i fastighetens skötsel tidigare.

Läs ocksåSnart dubbelt så dyrt att köa för bostad i Göteborg
Läs också Halland: 4 av 6 kommunala bostadsbolag har män i toppen Städerskan som blev verkställande direktör i Skånes allmännyttor Hotade skära halsen av granne efter tvist om tvättid – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.