Annons

Skulderna allt större

Västerås ​Skulderna ökar kraftigt i Mellansverige. Under 2009 kom det in nästan 20 procent fler fall till Kronofogden än vad det gjorde året innan. Västmanland toppar listan med en ökning på 23 procent.

​I hela riket ökade skulderna med 18 procent. För hyresgäster kan det spela stor roll. Har man betalningsanmärkningar är det oftast svårare att få ett hyreskontrakt. 

Annons
Västmanlands län toppar rikslistan tillsammans med Skåne län med en ökning på 23 procent och Uppsala län med 22 procent. Dalarnas län och Gävleborgs län ligger kring rikssnittet och Södermanlands län och Örebro län ligger däremot nästan sist. Där har skulderna ökat med bara 14 procent.
– Vi vet inte varför det skiljer så mycker mellan olika län. Vi har heller inte tittat på om det är fler personer som är skuldsatta eller inte. Vi har bara tittat på antalet inkomna ärenden, säger Anna Jansson på Kronofogdemyndigheten i Karlstad, som har ansvar för hela vår region.
De senaste åren har antalet skulder ökat med ett par procent varje år. Det tycker Kronofogdemyndigheten kan anses normalt, i och med att konsumtionssamhället ökar och det finns allt fler saker att köpa hela tiden. Men 2009 var ökningen betydligt större än så.
– Det är en markant ökning. Vi ser att folk har svårare att sköta sin hushållsekonomi. Många har små marginaler när de planerar hur mycket inkomsten ska räcka till. Det räcker med en liten förändring av inkomsten så räcker inte pengarna till de lån man har.
– Vi befarar att ökningen kommer att bli ännu större i och med att lågkonjunkturen håller i sig och att det bara är en tidsfråga innan räntorna höjs. Det blir ju alltid en viss eftersläpning hos oss på kronofogden, säger Anna Jansson.
Ett annat trendbrott är att det tidigare varit män som varit mest skuldsatta, men på senare tid har kvinnor råkat i klistret allt mer.
– När det gäller SMS-lånen är kvinnor över 36 år en grupp som ökar mycket. Vi tror att många tar SMS-lån för att lösa andra lån, men exakt vad det beror på vet vi inte idag. Men vi tittar på vad som kan ligga bakom den här ökningen, säger Anna Jansson på Kronofogdemyndigheten.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala Allvarligt angrepp av ohyra avslöjat av polis – hyresvärden: ”Ovanligt svår situation” Kräver flytt av mannens grejer efter att han åkt in i fängelse – men vem betalar? Kronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.