Annons

Slut för gårdsföreningar i Kristineberg

Kalmar Gårdsföreningarna i Kristineberg, Oskarshamn, har länge levt självständiga liv. Men nu är det slut på det. Under året ska de istället bli en del av Hyresgästföreningen.
Gårdsföreningar läggs ned i Kristineberg.

Hyresgästerna i Kristineberg har länge organiserat sig i självständiga föreningar. Många av hyreshusen har en förening i varje hus. Värden Byggebo har bidragit ekonomiskt till föreningens trivselaktiviteter samt föreningslokaler.

– Varje förening har levt egna liv och varit väldigt åtskilda från varandra, säger Helene Nilsson, ordförande i gårdsföreningen i hus 15. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det har funnits flera fördelar med föreningarna. Det har bidragit till nära samverkan mellan grannarna i samma trappuppgång och skapat ett stort engagemang i boendet.

Men på senare år har engagemanget sviktat. Dessutom har en lokal hyresgästföreningen blivit aktiv i området. Lite för många kockar, tyckte till slut Byggebo och Hyresgästföreningen. Tillsammans med gårdsföreningarna har de därför kommit fram till att alla gårdsföreningar nu ska bli en del av den lokala Hyresgästföreningen. Hyresgästföreningen tar över gårdsföreningarnas administrativa styrelsearbete. Gårdsföreningarna blir istället arbetsgrupper som helt kan fokusera på aktiviteter och boinflytande. Alla gårdsföreningar kommer få behålla sina föreningslokaler.

Annons

– Övergången har smugit sig på och det har under en tid både funnits gårdsföreningar och lokala Hyresgästföreningar. Men då många gårdsföreningar fått läggas ner på grund av de byråkratiska kraven är vi överens om att det är bättre att hyresgästerna får chansen att engagera sig i en friare form utan att ha den administrativa tyngden på sina axlar, säger Robin Appelqvist, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen region Sydost.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Helene Nilsson och många andra av gårdsföreningarna välkomnar förändringen.

– Ibland har gårdsföreningarna varit för separata. Husen har levt helt olika liv. Vi behöver bättre samarbete med varandra. Det här kan främja gemenskapen i området, säger hon.

Annons

Nedläggningen av gårdsföreningarnas styrelser och införlivandet i Hyresgästföreningen kommer ske successivt under året. 

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Vi ska inventera lokalerna och se vad som behöver göras för att den ska passa hyresgästernas önskemål. Vi kommer också ta fram olika verktyg ska som hjälpa de hyresgäster som vill engagera sig och vi kommer bland annat ha en sopskola, säger Robin Appelqvist.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.