HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Slut för gårdsföreningar i Kristineberg

Kalmar Gårdsföreningarna i Kristineberg, Oskarshamn, har länge levt självständiga liv. Men nu är det slut på det. Under året ska de istället bli en del av Hyresgästföreningen.
Gårdsföreningar läggs ned i Kristineberg.

Hyresgästerna i Kristineberg har länge organiserat sig i självständiga föreningar. Många av hyreshusen har en förening i varje hus. Värden Byggebo har bidragit ekonomiskt till föreningens trivselaktiviteter samt föreningslokaler.

– Varje förening har levt egna liv och varit väldigt åtskilda från varandra, säger Helene Nilsson, ordförande i gårdsföreningen i hus 15. 

Läs ocksåCorona har gett fyra av tio hyresgäster sämre ekonomi

Det har funnits flera fördelar med föreningarna. Det har bidragit till nära samverkan mellan grannarna i samma trappuppgång och skapat ett stort engagemang i boendet.

Men på senare år har engagemanget sviktat. Dessutom har en lokal hyresgästföreningen blivit aktiv i området. Lite för många kockar, tyckte till slut Byggebo och Hyresgästföreningen. Tillsammans med gårdsföreningarna har de därför kommit fram till att alla gårdsföreningar nu ska bli en del av den lokala Hyresgästföreningen. Hyresgästföreningen tar över gårdsföreningarnas administrativa styrelsearbete. Gårdsföreningarna blir istället arbetsgrupper som helt kan fokusera på aktiviteter och boinflytande. Alla gårdsföreningar kommer få behålla sina föreningslokaler.

– Övergången har smugit sig på och det har under en tid både funnits gårdsföreningar och lokala Hyresgästföreningar. Men då många gårdsföreningar fått läggas ner på grund av de byråkratiska kraven är vi överens om att det är bättre att hyresgästerna får chansen att engagera sig i en friare form utan att ha den administrativa tyngden på sina axlar, säger Robin Appelqvist, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen region Sydost.

Läs ocksåDe räddade den välbesökta kvarterslokalen i Bergsjön

Helene Nilsson och många andra av gårdsföreningarna välkomnar förändringen.

– Ibland har gårdsföreningarna varit för separata. Husen har levt helt olika liv. Vi behöver bättre samarbete med varandra. Det här kan främja gemenskapen i området, säger hon.

Nedläggningen av gårdsföreningarnas styrelser och införlivandet i Hyresgästföreningen kommer ske successivt under året. 

Läs ocksåKrylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

– Vi ska inventera lokalerna och se vad som behöver göras för att den ska passa hyresgästernas önskemål. Vi kommer också ta fram olika verktyg ska som hjälpa de hyresgäster som vill engagera sig och vi kommer bland annat ha en sopskola, säger Robin Appelqvist.

Läs också Här fick 90 unga hyresgäster jobb Betalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.