HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Smålands nation i Lund får inte mer betalt

Lund Flera personer ville inte betala den nya hyran och tog strid. Nu säger också hyresnämnden nej till höjningen. "Det känns väldigt bra att få svart på vitt att ens känsla för bostaden inte var så fel", säger hyresgästen Måns Henriksson.
Foto: Kristina Wahlgren

Hyresvärden ville ha mer pengar. Men en grupp hyresgäster, missnöjda med underhållet i fastigheten, valde att säga nej och sedan gick frågan vidare till hyresnämnden. Hem & Hyra var på plats när ledamöter och hyresråd besökte fastigheten för att titta på lägenheterna och skaffa sig en uppfattning om situationen.

Nu har nämnden sagt sitt. Och hyran för tre personer blir kvar på den tidigare nivån. Enligt beslutet var det inte möjligt att jämföra studentbostäderna med liknande för att komma fram till en rimlig hyresnivå. Istället lutar sig nämnden på vad som kallas en skälighetsbedömning, vilket är en bedömning som baserar sig på vad nämnden känner till i allmänhet om Lundahyrorna.

Läs ocksåHyresstrid: Lundastudenter vägrar betala mer

“Stiftelsen Smålands Nations bostäders ansökan ska därmed avslås”, står det i beslutet.

Måns Henriksson har bott på Smålands nation i tio år.

Måns Henriksson är en av personerna som drivit frågan och sagt nej till ökade kostnader. För honom innebär domstolens beslut att han sparar omkring 2 600 kronor per år.

Hur känns detta?

Läs ocksåBostadsjakten är i gång för Göteborgs studenter

– Jag har öppnat champagnen. Nä, men jag bryggde en kopp kaffe som ersättning. Det känns väldigt bra att få svart på vitt att ens känsla för bostaden inte var så fel.

Vad innebär beslutet för din ekonomi?

– I mitt fall som yrkesarbetande och inte student så påverkar det inte så mycket. Men det är inte det som är grejen. Det är att servicenivån har sjunkit och hyrorna gått upp. Underhållet i stort finns inte riktigt.

Läs ocksåYrkesstudenter nobbas studentbostad i Borås

Hur har det varit att driva detta?

–  Det har varit enkelt. Jag har lutat mig tillbaka och låtit det fortgå. Vi har fått bra hjälp från Hyresgästföreningen.

Rolf Svensson och advokaten Carl-Henrik Stenmarker företräder Smålands nations bostäder i hyresnämnden. Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen, och Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen företräder hyresgästerna.

Från början var det fyra personer i målet som vägrade gå med på en hyreshöjning. I ett fall har värden dragit tillbaka sitt krav. Andra personer som bor i huset och som tidigare möttes av beskedet om hyreshöjning valde då att betala den nya hyran. Petter Ek, Hyresgästföreningens förhandlare, förklarar:

Vad innebär det rent praktiskt när man betalar in en ny och höjd hyra?

– Vi förhandlar inte hyran här, så hyran gäller om man har börjat betala. Det blir mellan hyresvärd och hyresgäst och då har man godkänt. Det är samma princip överallt.

Nämndens beslut går att överklaga till Svea hovrätt. Hem & Hyra har sökt Smålands nations ombud utan att lyckas få ett svar på hur de ställer sig till det alternativet.

Läs också Vikarier erbjuds studentrum Långa kötider till studentlya stör pluggande