Annons

Snitthöjning på 0,75 procent med ny hyresmodell i Flen

Flen Runt hälften av hyresgästerna i Flens bostads AB slipper hyreshöjning nästa år, medan resten får en höjning på upp till 71 kronor.

Flens bostads sjösätter nu sin nya hyresmodell, där lägenheterna poängsätts efter en rad olika parametrar och hyran sätts därefter. Systemet, som är på väg att införas på många håll i landet, kommer att fasas in under flera år för att ingen ska få en allt för kraftig hyreshöjning på en gång.

– Fördelen för oss är att vi kommer att kunna förklara för våra hyresgäster exakt varför de har en viss hyra. Tidigare har det funnits konstiga skillnader på en del håll, säger Arne Fältin, vd på Flens bostads.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Utslaget över alla omkring 1700 lägenheter blir hyreshöjningen nästa år i genomsnitt 0,75 procent, men bara runt hälften av alla hyresgäster får höjd hyra. Den högsta höjningen ligger på 71 kronor mer i hyra per månad.

Annons

Kan det här innebära att vissa hyresgäster kommer att få en höjning flera år i rad, medan andra slipper höjning flera år i rad?

– Så skulle det kunna bli, men vi förhandlar hyran varje år. Målet är att få en jämnare och rättvisare fördelning. Det ska bli mer konsekvent, säger Marcus Percich, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar
Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.