HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Snitthöjning på 0,75 procent med ny hyresmodell i Flen

Flen Runt hälften av hyresgästerna i Flens bostads AB slipper hyreshöjning nästa år, medan resten får en höjning på upp till 71 kronor.

Flens bostads sjösätter nu sin nya hyresmodell, där lägenheterna poängsätts efter en rad olika parametrar och hyran sätts därefter. Systemet, som är på väg att införas på många håll i landet, kommer att fasas in under flera år för att ingen ska få en allt för kraftig hyreshöjning på en gång.

– Fördelen för oss är att vi kommer att kunna förklara för våra hyresgäster exakt varför de har en viss hyra. Tidigare har det funnits konstiga skillnader på en del håll, säger Arne Fältin, vd på Flens bostads.

Läs ocksåHyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Utslaget över alla omkring 1700 lägenheter blir hyreshöjningen nästa år i genomsnitt 0,75 procent, men bara runt hälften av alla hyresgäster får höjd hyra. Den högsta höjningen ligger på 71 kronor mer i hyra per månad.

Annons

Kan det här innebära att vissa hyresgäster kommer att få en höjning flera år i rad, medan andra slipper höjning flera år i rad?

– Så skulle det kunna bli, men vi förhandlar hyran varje år. Målet är att få en jämnare och rättvisare fördelning. Det ska bli mer konsekvent, säger Marcus Percich, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.
Läs också Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.