HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Social gratisbutik fyller fem

Mjölby Återbruksboden i Skänninge fyller fem år. Hyresgästerna som håller verksamheten i gång har inga planer på att sluta. Inte minst har boden en social funktion, förklarar de.
Foto: Jenny Knutsson
, , ,

Hyresgästföreningens lokal i källaren på Mjölbygatan 15 är full med föremål indelade i olika kategorier. Möbler, husgeråd, böcker, elektronik med mera. Återbruksboden är butiken där allt är gratis och där alla ”varor” är saker som andra har valt att lämna.

För ett ungt sambopar som Alexander Langell och Nathalie Thorsson är det en guldgruva. Det är dyrt att köpa allt nytt när ett gemensamt hem ska byggas upp.

Läs ocksåNya bostäder i Skänninge läggs på is efter hyreskritik

– Det är praktiskt och bra att gå hit, tycker Alexander, som arbetade ideellt i återbruksboden innan han fick fullt upp med annat.

Verksamheten drivs helt på ideell basis, för tillfället av fem engagerade hyresgäster.

– Förra året fick vi in 20 kronor på hela året. Det var några som absolut inte kunde låta bli att betala för fikat, säger Beth Snejder, som har varit med sedan starten för fem år sedan och som dessförinnan ansvarade för en liknande verksamhet i Skäggetorp i Linköping.

Läs ocksåSommarkul i bostadsområdet

För henne och flera andra av de aktiva är det den sociala biten som är viktigast. I återbruksboden finns alltid folk att prata med.

– Man slipper sitta hemma ensam, säger hon.

Men för många betyder det mycket att det finns ett ställe där det bara är att hämta om något fattas i hushållet och plånboken kanske är tom.

Läs ocksåNystart för användbar mötesplats i Boxholm

– Tyvärr så finns det folk som missbrukar det här. Det har hänt att de fyllt hela kassar och tagit med sig så mycket de kan bära och sagt att de ska sälja sakerna. Efter det införde vi regeln att man får hämta högst fem saker i veckan, säger Beth.

Dessutom drabbades man av inbrottsförsök i höstas.

– Det känns ju helt fantastiskt att någon försöker göra inbrott i en butik där allt är gratis, säger Birgitta Gustafsson, som också är en av de ideella krafterna.

Men motgångarna är inget som avskräcker henne och de andra. De vill fortsätta i minst fem år till.

– Ja, det hoppas jag att vi kan göra, säger Beth Snejder.

Läs också Gamla prylar får nytt liv i återbruksrummet Rivning blev renovering på Vallen i Skänninge

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.