Annons

Nedlagd butik kan bli lägenheter

Skänninge Bostadsbolaget i Mjölby planerar att bygga nya lägenheter i Skänninge. Men bolaget och kommunen är ännu inte överens om hur mycket som är lämpligt att bygga i den känsliga kulturmiljön.

I våras köpte kommunägda Bostadsbolaget den före detta Konsumbutiken som stängde hösten 2018. Bolaget betalade 3,5 miljoner kronor för fastigheten vid Mjölbygatan i Skänninge. För tillfället används bara parkeringsplatserna men planen är att riva butikshuset och bygga lägenheter.

Bostadsbolagets vd Torbjörn Olsson betonar att man fortfarande är tidigt i processen och att det därför är oklart hur många nya lägenheter det kan bli och hur huset, eller husen, ska se ut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Som det ser ut nu så kan det bli två hus med totalt cirka 30 lägenheter. Men vi är fortfarande i ett tidigt skede så det kan ändras, säger han.

Kommunen arbetar med en ny detaljplan som behövs för att möjliggöra bostäder på den aktuella tomten. Enligt Torbjörn Olsson kommer det sannolikt att krävas en arkeologisk undersökning av marken.

– Skänninge är en gammal stad så det blir nog så även om det redan finns ett hus på platsen.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

Det är länsstyrelsen som beslutar om en arkeologisk undersökning måste göras och hur omfattande den i så fall blir.

För närvarande pågår diskussioner mellan Bostadsbolaget och kommunen om vilken omfattning av nybyggnation som är lämplig på platsen.

Annons

— Vi vill gärna bygga minst fyra våningar medan kommunen tycker att det ska vara lägre. Det är en av de saker vi resonerar om nu, säger Torbjörn Olsson.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Buller från busstrafiken är en annan sak som diskuteras och som kan påverka vilken typ av hus som kan uppföras.

— Det kan gå att lösa med större lägenheter där det finns plats för ett tyst sovrum. Samtidigt vet vi ju att större lägenheter i nyproduktion betyder höga månadskostnader och det kanske inte funkar så bra i Skänninge.

Han tror dock att de frågetecken som finns kommer att rätas ut och att projektet kan bli av.

— Vi ser en ökad efterfrågan i Skänninge och vi har mest äldre bostäder där. Det behövs ett mer varierat utbud, säger Torbjörn Olsson.

Anna Lennartsson är planarkitekt på Mjölby kommuns byggnadskontor. Hon konstaterar att den aktuella tomten ligger precis på gränsen till de gamla delarna av Skänninge som är av riksintresse för kulturmiljövård.

Annons

— Vi håller på och tittar på vad som kan vara lämpligt där och har väl inte kommit fram till någonting bestämt ännu. Vår roll är att både titta på de enskilda intressen som finns, i det här fallet Bostadsbolagets, och de allmänna intressena. Och då är kulturmiljön jätteviktig i det här fallet.

Enligt Anna Lennartsson ska detaljplanen preliminärt vara klar att godkännas av kommunfullmäktige första kvartalet 2021.

Torbjörn Olsson hoppas att de nya lägenheterna kan vara inflyttningsklara 2022 eller 2023.

— Men återigen så är det fortfarande en högst preliminär tidsplan, säger han.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.