Annons

Sorselebo AB ska drivas av kommunen

Sorsele Att bilda ett eget bolag var ingen lyckad affär. Från och med årsskiftet vill Sorsele kommun ta över all verksamhet hos Sorselebo AB i förhoppningen att få över pengar till underhåll och reparation.

​Sorselebo bildades 2006. Förluster på grund av tomma lägenheter har dock varit ett problem de senaste åren. Bolaget har gått med förlust. Enligt den nya hyreslagen, som trädde i kraft från första januari i år, kan inte kommuner gå in med pengar för att täcka underskott i de egna bostadsbolagen.

För att råda bot på detta vill Sorsele kommun beslutat att lägga Sorselebo AB vilande. Bolaget ska istället fungera som ett anläggningsbolag , som äger fastigheterna, men hyr ut sina lägenheter till kommunen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det här är inget som kommer att drabba hyresgästerna. Det vi vill göra är att försöka få över så mycket pengar som möjligt för att använda till underhåll och reparationer som varit väldigt dåligt de sista åren, säger Caisa Abrahamsson (S), kommunalråd i Sorsele.

Bolaget har inga anställda utan har köpt upp tjänster som förvaltning och vaktmästeri av kommunen. På denna prislapp har moms tillkommit, pengar som kan sparas in om kommunen tar över.

Abrahamsson är noga med att påpeka att inga beslut ännu är tagna. Imorgon, tisdag, träffas kommunstyrelsens arbetsutskott för att diskutera frågan.

Annons
Läs ocksåTvå lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon

Sorselebostäder är inte det enda kommunala bostadsbolag i Norrlands inland som brottas med tomma lägenheter och förlustsiffror.

Tror du att fler kommuner blir tvungna att göra som ni på grund av den nya lagen?

– Det vet jag inte, men de flesta har en hög vakansgrad i sina bostadsbolag.

Läs ocksåJeanette ville inte bli vd - styrelsen fick övertala henne

Är en eventuell försäljning av Sorselebo något alternativ?

Annons

– Nej, den frågan har aldrig varit aktuell. Jag tror inte ens att det finns några intressenter, säger Caisa Abrahamsson.

För att en kommun ska kunna täcka förlust i sitt bostadsbolag måste tillstånd sökas hos eu. Om det samma gäller de kommuner som har bostadsstiftelser och inte bolag, är inte helt klarlagt.

Fakta: Sorselebo AB

Sorselebo AB är Sorsele kommuns helägda dotterbolag.

Bolaget äger och förvaltar drygt 200 lägenheter i Sorsele, Blattnicksele och Gargnäs. 

Läs också Hyreshöjningar i Malå, Sorsele och Norsjö Sorselebo kräver drygt tre procent Bistra tider för Sorselebo

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.