HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Spiken i kistan för omstridd ombildning

Haninge Det blir ingen ombildning av 88 lägenheter i Jordbro. Sedan 2011 har bolaget försökt få hyresgästerna att ombilda utan att lyckas. "Det är så skönt att det är stoppat", säger Maria Berglund.
Foto: Kenneth Samuelsson
Fastigheten på Södra Jordbrovägen som Haninge Bostäder försökt sälja.

Sedan 2011 har politikerna i Haninge Bostäders styrelse försökt driva igenom en ombildning av 88 lägenheter på Södra Jordbrovgöen 19-25 i Jordbro. Men försöken har misslyckats gång på gång och i januari 2017 blev det spiken i kistan för ombildningsplanerna, enligt Haninge Bostäders tillförordnade vd Anders Gillberg.

– Vi hade satt sista januari som deadline för att de skulle få ihop en majoritet och de fick inte det. Vi kan ju inte tvinga folk att ombilda om de inte vill, säger han.

Läs ocksåEn rösts marginal för ombildning i Jordbro

Under tiden ombildningsplanerna har funnits har bolaget inte lagt så mycket pengar på fastigheterna, något som det ska bli ändring på nu.
– Nu måste vi börja satsa på husen. Vi börjar med att utreda vad som behöver göras akut, säger han.

Annons

En som är glad över beskedet att ombildningen inte blir av och att bolaget ska satsa på husen är Maria Berglund, en av de som varit emot ombildningen.
– Vi är tacksamma för att det inte blir något, det är så skönt, säger hon.
Hon är missnöjd med att de inte gjort något med husen, förutom ett stambyte, under åren som ombildningsplanerna funnits.
– Andra grannhus har till exempel fått aptus-lås i portarna men det har inte vi fått. Sedan har de inte rättat till fel i tvättstugan, så det finns en del att göra, säger hon.

Haninge Bostäders ombildningsplaner är en följetong som Hem & Hyra skrivit en rad artiklar om. När inte hyresgästerna har velat eller fått ihop tillräckligt stor majoritet för en ombildning har tidsfristen förlängts gång på gång sedan 2012. I ett sista försök att få ihop en majoritet så renoverade bolaget alla badrum i husen. Efter det, 2015, så blev det en majoritet för en ombildning, 59 av de 88 hyresgästerna röstade ja.
Men när det blev skarpt läge så visade det sig att inte tillräckligt många av hyresgästerna fick banklån.

Annons
Läs ocksåHaninge Bostäder går vidare med kritiserad ombildning

Enligt Anders Gillberg har bolaget i nuläget inga planer på att ombilda några andra lägenheter i beståndet.

Läs också Hyresgäster i Jordbro vill stoppa ombildning Misslyckad ombildning görs om Ny enkät: Få hyresgäster vill ombilda i Jordbro Tvärstopp för ombildning i Jordbro

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.