HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

En rösts marginal för ombildning i Jordbro

Haninge Med en rösts marginal röstade hyresgäster ja till att ombilda 88 lägenheter i Jordbro. Nu återstår att se om hyresgästerna får lån och kan köpa fastigheten av Haninge Bostäder.
Foto: Kenneth Samuelsson
Fastigheten på Södra Jordbrovägen som Haninge Bostäder försökt sälja.

Utanför porten till ett av husen på Södra Jordbrovägen kommer Anita Cosutta gående. Hon är tydlig nejsägare till den planerade ombildningen.

– Aldrig i helskotta att jag kommer att köpa. Det kommer att kosta skjortan att göra i ordning huset, säger hon.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Men oavsett vad hon tycker så röstade 59 av de 88 hyresgästerna för en ombildning på köpstämman den 15 april, en röst över de 58 stycken röster, som krävdes för att ombildningen skulle kunna bli av. Därmed är första steget för en ombildning klar. Nästa steg är att se till att hyresgästerna får lån och kan köpa sin bostadsrätt.

En av de som röstade ja och vill köpa är Usa Sornkaew.

 – Jag tror det är bra, man kan renovera som man vill och sedan tror jag man tjänar pengar på att köpa. Jag har köpt förut och då tjänade jag en del pengar, säger hon.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

Två anonyma kvinnor utanför huset säger att de gärna skulle vilja köpa men inte kommer att göra det. Den ena får inte lån medan den andra, som röstade ja på stämman, har ångrat sig.

 – Jag vill inte köpa längre eftersom jag bara får låna till hög ränta. Jag tror många här inte har råd att köpa så det är bättre att fortsätta hyra, säger kvinnan.

Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om att politikerna i Haninge kommun  i flera år drivit på för att kommunala Haninge Bostäder ska ombilda lägenheterna på Södra Jordbrovägen i Jordbro till bostadsrätter. För att en bostadsrättsföreningen ska få köpa fastigheten krävs att minst 58 hyresgäster får lån och kan köpa sin lägenhet.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Haninge Bostäder säljer de 88 lägenheterna för 84 miljoner kronor till bostadsrättsföreningen. För den som vill köpa blir priset för en fyra på 93 kvadratmeter 740 000 kronor med en avgift på 4 600 kronor i månaden. Idag är hyran för samma lägenhet 7 800 kronor i månaden.

Läs också Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.