HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Haninge Bostäder går vidare med kritiserad ombildning

Haninge Ombildningen gick inte rätt till och bör stoppas. Det kräver Hyresgästföreningen i ett brev till Haninge Bostäder. Helt fel, hävdar styrelsen som går vidare med ombildningen.

Haninge Bostäders styrelse har i flera år drivit på för att 88 lägenheter på Södra Jordbrovägen ska ombildas till bostadsrätter. På köpstämman den 15 april röstade 59 av de 88 hyresgästerna för en ombildning, en röst över de 58 stycken röster, som krävdes för att ombildningen skulle kunna bli av.  

I ett brev till bolagets styrelse hävdar Tomas Lundström, ordförande Hyresgästföreningen Haninge, att köpstämman ska  ogiltigförklaras.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

– Lagen säger att en ekonomisk plan och besiktningsprotokoll ska delas ut till de boende i god tid innan köpstämman och det har inte gjorts enligt flera personer som jag talat med och som var med på stämman.

Haninge Bostäders styrelseordförande Niclas Lindberg, s, säger att de diskuterat brevet på ett styrelsemöte. Efter det togs beslutet att kräva att bostadsbolagets ombud i försäljningen med bostadsrättsföreningen kolla upp så allt gick rätt till inför köpstämman.

– Vårat ombud har intygat att allt har gått rätt till och mer än så ser jag inte att vi kan göra.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Varför tror du att du och Hyresgästföreningen har så olika syn på hur det gått till?

– Det vet jag inte och jag vill inte spekulera i det heller.

Nästa steg är att se om bostadsrättsföreningen kan lösa finansieringen för köpet av de 88 lägenheterna, till exempel om hyresgästerna får låna pengar till insatsen och verkligen kan köpa.

Läs ocksåMonika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade ingetEn kvinna och en man som står på varsin sida om en stor skylt med Kopparstadens logga på.

Senast den 14 augusti måste ombildningskonsulten ha löst finansieringen av köpet. Tanken är sedan att tillträdet ska ske 1 oktober.

Läs också Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på" Ombildningar stoppas i Göteborg: alla ansökningar får nobben

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.