HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Statligt byggstöd kraftigt försenat

Nyheter Det har gått över ett år sedan regeringen presenterade sin miljardsatsning på byggstöd för billiga hyresrätter. Men kritiken har varit hård och ännu går det inte att söka pengarna.

Investeringsstödet presenterades med buller och bång den 25 mars i fjol och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) nämner det ofta som en lösning på bostadsbristen.

Budskapet är att att staten ska lägga 3,2 miljarder kronor per år, vilket ska bidra till att minst 15 000 små och billiga hyresrätter byggs.

Läs ocksåDystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

Ett förslag till förordning kom förra sommaren och skickades ut på remiss. I december klubbades miljardsatsningen igenom. Så pengarna finns, men de går fortfarande inte att söka.

Orsaken är den starka kritik som en del av remissinstanserna kom med.

– I och med att en del var så tveksamma och sa att det inte skulle ge önskvärd effekt, måste vi ta varningssignalerna på allvar. Om det ligger något i kritiken måste vi se vad vi kan göra för att det ska bli bättre, säger Stefan Svensson, ämnesråd på näringsdepartementet.

Läs ocksåStörsta allmännyttan tar bort nollalternativ vid renovering

Där har man länge ”arbetat på högtryck” med att förbättra förordningen, men nya komplikationer har dykt upp efter hand.

Samtidigt får förutsättningarna inte ändras för mycket eftersom möjligheten till stöd även ska gälla retroaktivt, för byggen som startats efter 25 mars i fjol.

– Vi måste tänka på de som kanske redan har sagt igång att bygga utifrån vad som sades då. När vi ändrar får inte de komma i kläm, säger Stefan Svensson.

Läs ocksåDärför riskerar du kraftigt höjd hyra vid renovering

På flera håll i landet har man satt igång byggprojekt som man räknar med att få stöd till. Andra byggare säger att det verkar bli för dåliga villkor, eller att de inte börjar bygga innan de vet vad som gäller.

I Trollhättan har det kommunala bostadsbolaget Eidar planer på att bygga 177 lägenheter och väntar otåligt på besked från departementet.

– Det är väldigt frustrerande. Det har gått över ett år och det är fortarande inte klart vad som gäller, säger Stefan Jansson, fastighetsutvecklingschef på Eidar.

– För oss är det ett väldigt stort projekt vi står inför och vi är verkligen i behov av stödet. Får vi det inte så vet jag inte hur det blir, säger han.

Näringsdepartementet får många frågor om hur det ska bli och när förorndingen ska komma. Ämnesrådet Stefan Svensson säger:

– Jag hoppas det blir ganska snart, men jag har slutat ge några prognoser.

Läs också Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion” Kan tvingas flytta – men Maya och Ann-Marie får ingen hjälp från ministern

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.