Annons

Stämman till Visby 2014

Blekinge Hyresgästföreningens förbundsstämma 2014 hålls i Visby. Det blir första gången som relativt nybildade region Sydost står som värd.
Foto: Jenny Knutsson
Visby har utsetts till värdort för Hyresgästföreningens förbundsstämma om två år.

I Sydost ingår Gotland, Östergötland, Kalmar, Blekinge, Kronoberg och Jönköpings län.

Till stämman, som hålls vartannat år, kommer förtroendevalda ombud från hela landet, sammanlagt drygt 300 personer.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Björn Johansson är regionordförande i Sydost och även ledamot i förbundsstyrelsen, som fattade beslutet vid sitt sammanträde på måndagen. Han är glad över att valet föll på Visby, men det var inte ett givet val. Det fanns bland annat synpunkter på att kommunikationerna kan vara komplicerade och på resekostnaderna.

– Men när man fick klart för sig att det fungerar rätt så bra resa dit så kunde vi ta beslutet. Det går flyg från ett antal orter runt om i landet. Det behöver inte bli dyrare än att åka någon annanstans heller, säger Björn Johansson.

Annons

Valet stod mellan Visby och Uddevalla. Biljetterna för 2014 är inte släppta än, men Hem & Hyra har gjort en jämförelse för datumen då årets stämma hålls, 15-17 juni. Den visar att det är dyrare att ta sig till Uddevalla än till Visby, åtminstone från Stockholm. En tågbiljett tur och retur Uddevalla skulle kosta omkring 2 000 kronor medan båt fram och tillbaka till Visby från Nynäshamn kostar ungefär hälften så mycket, inklusive buss till färjeterminalen. Flygpriserna varierar beroende på bolag, men de flesta ligger runt en dryg tusenlapp tur och retur mellan Visby och Stockholm.

Läs ocksåLägre avgift för dig under 25 - så vill Hyresgästföreningen växa bland unga

Hade man däremot valt orter som ligger längs de stora järnvägsstråken, som exempelvis Malmö eller Karlstad, hade resekostnaderna blivit lägre. Men Björn Johansson tycker att det är viktigt att Hyresgästföreningen inte bara tittar på pris och bekvämlighet, utan att föreningen tar hänsyn till att man representerar hela landet och att man förlägger stora arrangemang till orter än landets största städer.

Stämman hålls på Wisby Strand, en hotell- och konferensanläggning som enligt Björn Johansson har erfarenhet av ännu större arrangemang än förbundsstämman. Region Sydost kommer att bekosta stämmomiddagen, men får hjälp av Gotlands kommun.

Annons

– Jag har ansökt om kuvertbidrag därifrån och beviljats 90 kronor per kuvert, säger Björn Johansson.

Läs ocksåHyresgästföreningen ställer in sommarens stämma

Han tror att det var argument som att Hyresgästföreningen vill visa upp ön och visa att den är mer tillgänglig än många kanske tror som fick kommunen, som på Gotland heter region, att gå med på bidraget.

Fakta: Förbundsstämman

Förbundsstämman är Hyresgästföreningens högsta beslutande organ. Den hålls vartannat år.
Stämman beslutar om verksamhetens inriktning och behandlar motioner från medlemmarna.
I år hålls stämman i Annexet vid Globen i Stockholm, 15-17 juni.Källa: Hyresgästföreningen.

Läs också Helsingborgspolitiker hade soffhäng med Marie Linder I juni blir det fest i Grytan med skånska Hyresgästföreningen Regionordförande vill samarbeta för integration

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.