HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Staten räddar husen i Porjus

Jokkmokk Nya treglasfönster. Renoverade fasader. Fjärrvärme och IT-satsning. Statens Bostadsomvandling AB, SBO, sparar inte på pengarna när de tar över.​
Många av fastigheterna i Porjus byggdes av och för Vattenfall AB. Kraftverk skulle byggas och då behövdes bostäder. När kraftdammen var klar flyttade vattenrallarna vidare och fastigheterna tömdes.
 
Vattenfall sålde då sina fastigheter till det kommunala bostadsbolaget Jokkmokkhus AB.
När Jokkmokks kommun liksom många andra kommuner fick kris i kassan tvingades man ta hjälp av bostadsakuten för att komma på fötter igen. Ett hot om att fastigheterna skulle rivas var stor.
– SBO har varit en viktig aktör här i Porjus. De har hjälpt till att rycka upp samhället och fått människor att flytta hit, säger Christina Helin, hyresgäst i ett av de hus som låg i riskzonen.
SBO:s vd i Norrland, Sten Ekström, är mycket positiv över hur utvecklingen har skett i Porjus.
– När vi tog över fastigheterna i Porjus 2004, stod många hus tomma och ett trettiotal lägenheter outhyrda. Rivning låg nära till hands, men vi valde att ge orten en chans på fem år för att försöka vända trenden, säger Ekström.
SBO:s bestånd består av 193 lägenheter totalt och av dessa är endast 18 tomma.
– I dagsläget ser vi ljust på framtiden, säger Sten Ekström. 
 
 
 

Fakta: Fakta om SBO

Statens Bostadsomvandling AB, SBO, har till uppgift att ta hand om tomma bostäder i de kommunala fastighetsbestånden. De ser om fastigheterna kan omvandlas, utvecklas, säljas eller i sista hand rivas. SBO har fastigheter i bland annat Porjus och Överkalix.

Läs också Hyresnämnden ger Förbo rätt att renovera slitet hus i Marstrand Camilla utlovades nyrenoverad lägenhet – fick en dödsfälla Från tak till kök – på fem år Flyttvägrande hyresgäst får bo kvar Hammarkullens mest slitna lägenheter – ett svårlöst dilemma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.