Annons

Staten räddar husen i Porjus

Jokkmokk Nya treglasfönster. Renoverade fasader. Fjärrvärme och IT-satsning. Statens Bostadsomvandling AB, SBO, sparar inte på pengarna när de tar över.​
Många av fastigheterna i Porjus byggdes av och för Vattenfall AB. Kraftverk skulle byggas och då behövdes bostäder. När kraftdammen var klar flyttade vattenrallarna vidare och fastigheterna tömdes.
 
Vattenfall sålde då sina fastigheter till det kommunala bostadsbolaget Jokkmokkhus AB.
När Jokkmokks kommun liksom många andra kommuner fick kris i kassan tvingades man ta hjälp av bostadsakuten för att komma på fötter igen. Ett hot om att fastigheterna skulle rivas var stor.
– SBO har varit en viktig aktör här i Porjus. De har hjälpt till att rycka upp samhället och fått människor att flytta hit, säger Christina Helin, hyresgäst i ett av de hus som låg i riskzonen.
SBO:s vd i Norrland, Sten Ekström, är mycket positiv över hur utvecklingen har skett i Porjus.
– När vi tog över fastigheterna i Porjus 2004, stod många hus tomma och ett trettiotal lägenheter outhyrda. Rivning låg nära till hands, men vi valde att ge orten en chans på fem år för att försöka vända trenden, säger Ekström.
SBO:s bestånd består av 193 lägenheter totalt och av dessa är endast 18 tomma.
– I dagsläget ser vi ljust på framtiden, säger Sten Ekström. 
 
 
 

Annons
Annons
Fakta: Fakta om SBO

Statens Bostadsomvandling AB, SBO, har till uppgift att ta hand om tomma bostäder i de kommunala fastighetsbestånden. De ser om fastigheterna kan omvandlas, utvecklas, säljas eller i sista hand rivas. SBO har fastigheter i bland annat Porjus och Överkalix.

Läs också Guide till hemförsäkringar Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar" Johan och hans dotter blir sjuka av bostaden – men hyresvärden har vägrat sanera Beslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringar Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.