HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stockholms bostadsmål i fara

Stockholm Detaljplaner för fler än 3 000 bostäder måste klubbas igenom i Stadshuset före årsskiftet. Annars spricker den nya politiska majoritetens bostadsmål.

Under de 11 nämndmöten som har avklarats hittills i år har man lyckats besluta eller anta detaljplaner för 2 560 bostäder. Vid nästa möte i mitten av oktober står detaljplaner för 184 bostäder på ärendelistan.

Sedan är det tre möten kvar. För att nå kommunfullmäktiges mål på 5 000 bostäder under kalenderåret måste detaljplaner för närmare 2 300 bostäder beslutas eller antas – nästan lika många som under årets nio första månader.

Läs ocksåNoll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"Vaxholm Kerstin Modig

Stadsborgarrådet Roger Mogert (S) säger att en förklaring till att man bara har hunnit med 2 560 bostäder hittills i år är att arbetet avstannar under sommarmånaderna.

– Nu går vi i gång igen på en hög nivå. Jag känner mig rätt trygg med att klarar målet när det gäller detaljplaner.

– Fullmäktiges mål är 5 000, vi i stadsbyggnadsnämnden har själva satt målet 6 000. Jag känner mig rätt trygg med att vi kommer att klara 6 000 på kalenderåret.

Läs ocksåPolitisk färg påverkar varken hyresköerna eller byggandetMartin Grander och partisymboler

Med tre möten kvar måste alltså detaljplaner för närmare 3 300 bostäder klubbas igenom.

Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) tror inte att målet kommer att uppnås.

– Den rödgrönrosa majoriteten försenar tusentals bostäder, säger han och pekar bland annat på den oenighet som finns kring naturreservat.

Läs ocksåLång väntan på lägenhet - inte bara i storstan: Här är orten där halva befolkningen bostads-köarHusfasad på Oriongatan, Alingsåshems skylt, Sten-Åke Gustafsson (L), styrelseordförande för Alingsåshem

Larsson tror därför inte att stadsbyggnadsnämnden kommer att nå sitt mål. Mogert håller inte med.

– Från det att vi tog över, alltså från september till september, håller vi det högsta tempot när det gäller detaljplaner sedan 2006, säger S-politikern.

Men en granskning av ärendena i stadsbyggnadsnämnden visar att den nya majoriteten har tappat fart under året. Detta då de flesta ärenden Mogert talar om klubbades igenom förra hösten. Och han medger att det var för att man hade fått mycket gratis av den förra majoriteten.

– Det var 4 300 under oktober, november och december förra året. Det var saker som den förra majoriteten inte hade vågat fatta beslut om som bara låg i lådor. Därför kunde vi ta ganska många beslut efter valet. Sedan fanns det inget mer att fatta beslut om innan september i år.

Läs också Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland Så många hyresrätter har byggts i Stockholms län – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.