Annons

Stockholmshem går till hyresnämnden med Valla torg

Stockholm Stockholmshem tar hjälp av hyresnämnden för att få igenom upprustning av lägenheter i Årsta. "Trist, vi kommer att få en saftig hyreshöjning", säger hyresgästen Lars-Göran Haag.

Stockholmshems planerade renovering av 302 lägenheter vid Valla torg i Årsta har mötts av protester. Inför första etappen av renoveringen av Stockholmshems lägenheter vid Sandfjärdsgatan 81-89 i Årsta godkände 56 av 95 hyresgäster ombyggnationen.

Eftersom det krävs ett godkännande från hyresgästerna eller hyresnämnden för att kunna påbörja renoveringen har Stockholmshem gått till hyresnämnden med ärendet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Får vi inte godkänt av samtliga hyresgäster måste vi gå till hyresnämnden för att få godkänt att börja ombyggnationen, annars kommer vi inte i gång, säger Linus Johansson, chef vd-staben på Stockholmshem.

Inför den planerade ombyggnationen ville Stockholmhem höja hyran med cirka 50 procent. Men Hyresgästföreningen region Stockholm sade nej till kravet vilket gjort att förhandlingarna ännu pågår och projektet blivit försenat.

–Tanken var att vi redan skulle ha startat men nu ser det ut som vi kommer att starta efter sommaren, säger han.

Annons
Läs ocksåFördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.

Fortsätter hyresgästerna att säga nej väntas ett besked från hyresnämnden i sommar, tror Linus Johansson.

– Med största sannolikhet kommer hyresnämnden att godkänna ombyggnationen eftersom lägenheterna är i behov av upprustning och då kan vi börja renovera lägenheterna efter sommaren, säger han. 

Lars-Göran Haag, en av de berörda hyresgästerna, har tillsammans med sin fru bott i sin trea på 73 kvadratmeter i 3,5 år och renoverat en del själv. Han tycker det känns tråkigt att bolaget ska renovera och byta ut en hel del saker som inte behöver bytas ut.

Läs ocksåVille förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronorDomarklubba och pengar

– Man får ju acceptera det även om det är trist, vi kommer att få en saftig hyreshöjning från 5 500 till 8 000 kronor om Stockholmshems förslag går igenom, säger han.

Under tiden ärendet ligger i hyresnämnden pågår förhandlingarna mellan Stockholmshem och Hyresgästföreningen region Stockholm om hur mycket hyran ska höjas.

Annons

Janne Hanspers, förtroendevald i Hyresgästföreningen region Stockholm, hjälper till att stötta hyresgästerna vid Valla torg. Han är inte helt nöjd med att Stockholmshem går till Hyresnämnden mitt under pågående förhandlingar och samråd med hyresgästerna.

 –Det är beklämmande och ett misslyckande att inte Hyresgästföreningen och ett allmännyttigt bolag kan komma överens utan att det ska behöva avgöras av nämnden, säger han.

Läs också Gran föll från åttonde våningen och träffade bil – ”trodde det var en bomb” Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.