Annons

Stoppad väggmålning klar

Rågsved 200 liter färg och två veckor. Det behövde Linnea Rygaard för att få klar den tidigare stoppade väggmålningen i Rågsved.
Foto: Fredrik Nejman
Efter vissa problem med bygglovet är Linnea Rygaards väggmålning i Rågsved klar.

Byggställningarna håller på att plockas ner och de sista färgklickarna duttas på där färgen inte är perfekt.

Linnea Rygaards 150 kvadratmeter stora väggmålning på Stövargatan 71 i Rågsved är klar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det satt hårt åt.

Hon började arbetet den 21 augusti, men fick avbryta dagen efter då det visade sig att Familjebostäder saknade godkänt bygglov.

Efter en kompletterande ansökan sade Stockholms stad och Linnea Rygaard kunde fortsätta.

Läs ocksåHyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

– Det är min första muralmålning. Det har varit spännande och en dröm för mig att göra en sådan här stor målning, säger Linnea Rygaard.

Hennes idé är att skapa ett geometriskt mönster som knyter an till områdets 50-talskaraktär.

Annons

– Jag har försökt skapa ett mönster som ger känsla av djup. Nästan så att man kan gå in i väggen.

Läs ocksåOfrivilligt isolerad av dålig snöröjning: "Jag hamnade i en husarrest"Nora Eklöv och Siv Johansson, som båda två påverkats av dålig snöröjning.

200 liter färg gick åt i sju olika nyanser. De flesta i blått. För att måla använde Linnea Rygaard både roller och pensel.

– Jag valde blått för att det är en färg som passar på vintern, det är ju mest vinter i Sverige. Och blått är en positiv färg som man inte tröttnar på. Rött hade nog inte fungerat i längden, säger Linnea Rygaard och tittar upp mot den nästan 20 meter höga väggen, som var ett problem för den höjdrädda konstnären.

– I början var det jobbigt att stå på ställningen så högt upp. Men jag vande mig och det gick allt bättre.

Muralmålningen är en del i Familjebostäders satsning på att skapa en positiv boendemiljö. I fjol gjordes en stor målning i Farsta strand och målningen på Stövargatan är en del i att lyfta området. Ett stenkast från den färska muralmålningen finns en miljöstuga som smyckats med tusentals små porslinsbitar.

– Vi jobbar för att lyfta miljön längs Stövargatan med konst. Linneas målning är den största. Men vi tänker fortsätta med mindre saker längs Stövargatan, säger Lotta Vidén, projektledare på Familjebostäder och på plats när Linnea Rygaards verk kan visas utan byggnadsställningar för första gången.

– Den är verkligen jättehäftig. Vi är mycket nöjda, säger hon och får medhåll av Frida Cornell som också är på plats.

Annons

Frida Cornell är projektledare på Stockholms konst, en del av Stockholms stads kulturförvaltning. Det är Stockholms konst som väljer konstnärer.

– Jag har länge sneglat på Linneas konst. Så när det blev aktuellt med en målning i Rågsved frågade jag henne.

Linnea Rygaard tvekade aldrig att ta uppdraget, trots att hon aldrig gjort någon muralmålning och trots höjdrädslan.

– Jag gör gärna flera muralmålningar i framtiden, säger konstnären som är bosatt i Ljusdal.

Väggmålningen på Stövargatan invigs den 10 oktober med musik, bubbel och mingel. Invigningstalare är kulturborgarrådet Roger Mogert (S), Mårten Castenfors, chef för Stockholms stad och Linnea Rygaard.

Fakta: Andra väggmålningar

Sedan s-majoriteten i Stockholm tog bort förbudet mot väggmålningar (nolltoleransen i klotterpolicyn) 2014 har ett antal målats. Här är några som finns i Stockholmsområdet

Farsta strand. Det franska konstnärskollektivet CitéCréation gjorde en stor väggmålning i Farsta i fjol.

Mosebacke. I somras gjorde de brasilianska tvillingarna Pandolfo en stor muralmålning vid Mosebacke. Målningen ska finnas kvar i fem år.

Fittja. I flera år fanns tre grovt kriminella på en väggmålning – Rest in peace –  i Fittja. Den sattes upp utan tillstånd, men när Botkyrkabyggen beslutade att plocka ned den startas ett mindre upplopp. Målningen flyttades då till en annan plats med Botkyrkabyggens goda minne. Men i maj i år ersattes den kontroversiella målningen av ett verk gjort av mammor i Fittja. För närvarande finns Rest in peace nedpackad i Mångkulturellt centrums källare i Fittja.

Läs också "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.