Annons

Stoppade förslaget om marknadshyror firas på efterlängtad stämma

Nyheter En stor politisk vinst mot marknadshyror – men sjunkande medlemssiffror. När Hyresgästföreningen genomför sin stämma finns en del att fira, och en del att kämpa med.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och Fryshuset.
Foto: Fryshuset / Hyresgästföreningen / Montage
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder ser fram emot förbundsstämman som äger rum på Fryshuset i Stockholm den 1–3 oktober.

Klimatet och boendet, framtidens bostadspolitik och hyresgästers rättigheter. Det är några av de saker som förväntas hamna i fokus när Hyresgästföreningen till helgen håller sin försenade förbundsstämma.

Hem & Hyra är på plats för att bevaka stämman, men redan nu har vi pratat med Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder som ser fram emot att träffas fysiskt och fira sommarens segern mot marknadshyror.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har bestämt att vi ska fira över hela Sverige och det gör vi som en traditionell folkrörelse – det går att förändra världen med kaffe! Men istället för mandelkubb kommer vi att äta tårta!

Under de senaste åren har frågan om marknadshyror seglat upp som en het fråga i det politiska samtalet och hyresgäster över hela landet har protesterat mot januariavtalets förslag om fri hyressättning i nyproduktion. 

Ännu hetare blev frågan när Vänsterpartiet hotade fälla regeringen om inte förslaget drogs tillbaka. Ett hot som blev verklighet i början av sommaren.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Självklart hade vi hjälp av Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar. Men hade vi inte drivit upp frågan så högt i opinionen så hade människor inte varit lika medvetna om den.

Annons

Vilka är de viktigaste besluten ni tar på årets stämma?

– Det finns tre viktiga frågor: Dels den framtida bostadspolitiken med en reviderad bostadspolitisk vägvisare, dels att vi också fattar beslut om viktiga frågor kopplat till den sociala bostadspolitiken. Där skulle vi med snabba åtgärder kunna se till att fler får rätt till bostad. Det sista, lite unika, är att vi tar beslut om ett klimat- och boendeprogram.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Coronapandemin har inte bara försenat stämman. Den har slagit hårt mot Hyresgästföreningens rekrytering av nya medlemmar. Först i september kom värvningen igång igen och Hem & Hyra kunde då avslöja att föreningen tappat 35 000 medlemmar under pandemin.

Men Marie Linder tror starkt på folkrörelsernas kraft framöver.

– Den punkt där vi pratar om en livligare folkrörelse är ett viktigt avsnitt. När vi bestämmer oss och går samman och jobbar kring en fråga med ett budskap så finns det inget som kan stoppa kraften i en folkrörelse. Det är fortsatt viktigt att vi har örat mot marken.

Annons

Bostadsminister Märta Stenevi (MP) kommer att inledningstala på stämman. Vad förväntar du dig av henne?

– Jag hoppas att hon kommer att berätta lite vad hon vill med bostadspolitiken. Hon har gett uttryck för att den sociala bostadspolitiken är viktig och jag hoppas att hon kommer att presentera en del idéer och tankar kring det, säger Marie Linder.

Även en ny styrelse ska utses på stämman, men det gäller bara ett antal ledamöter och Marie Linder sitter exempelvis kvar minst till nästa stämma. Och själv säger hon att hon inte känner att hon har slut på arbetsuppgifter.

– Kampen om hyran kommer aldrig att ta slut. Fortfarande känner många människor att de inte har ett tryggt boende, alla som mitt i livet tvingas bo i andra hand, barn som tvingas flytta, trångboddhet som inte bara sker i miljonprogram utan för många som kan berätta hur det är att sova i vardagsrummet för att de inte har råd att bo större. Det är frågor kring ojämlikhet som vi måste adressera.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.