Annons

Storrust nära bli inställd på grund av ointresse

Nyköping Nyköpingshem skulle storrusta drygt 100 lägenheter i Nävekvarn. Men entreprenörerna var inte intresserade. De var fullt upptagna på annat håll. Ett enda anbud lämnades in. Och det låg på en orimligt hög nivå.
Nyköpingshem gjorde om upphandlingen med vissa förenklingar och nu kan storrusten i Näverkvarn genomföras. Men första försöket stöp på att byggmarknaden är överhettad.

För cirka 30 miljoner kronor ska Nyköpingshem stamrusta de 107 lägenheterna i Näverkvarn. Nya yttertak, kök, fönster och fasader ingår också i storrenoveringen.

Men den första upphandlingen misslyckades. Ett enda anbud lämnades in.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Och det låg långt över budgeten, konstaterar Mikael Vestin, Nyköpingshems bygg- och teknikchef.

Att marknaden är så överhettad att det nu är svårt att hitta intresserade entreprenörer som kan ta sig an stora projekt, har företaget märkt av även i andra sammanhang.

– Det är inte bara vid renoveringar det kan bli så här. Liknande problem är det när vi ska bygga nytt. Det är helt enkelt svårt att få in anbud.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut"Märövägen

Den här gången löste det sig ändå på ett sådant sätt att renoveringen kan genomföras fast i en lite annan form än den som var tänkt.

Nyköpingshem gjorde om och förenklade förfrågningsunderlaget med bland annat en ny metod för badsrumsrenoveringarna.

– Vi använder en så kallad rum i rum-lösning. Det minskar arbetstiden i lägenheten och möjliggör kvarboende så att vi slipper höga kostnader för evakuering under tiden, säger Mikael Vestin.

Läs ocksåJens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”Hyresvärden Boöbolagen försökte säga upp alla hyresgäster i huset, men fick avslag i både hyresnämnd och hovrätt.

Vid den nya anbudsöppningen häromdagen visade sig intresset från entreprenörerna vara lite större. Och anbuden låg på en sådan nivå att projektet nu kan bli av med planerad byggstart i höst.

Annons

Enligt Astrid Öhman Asp, förhandlare på Hyresgästföreningen, har renoveringen i Nävekvarna behandlats i samrådsgrupper enligt gängse rutiner.

– Nyköpingshem sköter sina hus på ett bra sätt. De har en långsiktig förvaltning med framförhållning, säger hon.

Enligt det så kallade systematiska hyressättningssystemet, byggd på poängsättning av lägenheternas kvaliteter, kan hyrorna komma stiga med cirka 1 700 kronor för en trerummare när allting är klart.

Läs också Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven” Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.