Annons

Storrust nära bli inställd på grund av ointresse

Nyköping Nyköpingshem skulle storrusta drygt 100 lägenheter i Nävekvarn. Men entreprenörerna var inte intresserade. De var fullt upptagna på annat håll. Ett enda anbud lämnades in. Och det låg på en orimligt hög nivå.
Nyköpingshem gjorde om upphandlingen med vissa förenklingar och nu kan storrusten i Näverkvarn genomföras. Men första försöket stöp på att byggmarknaden är överhettad.

För cirka 30 miljoner kronor ska Nyköpingshem stamrusta de 107 lägenheterna i Näverkvarn. Nya yttertak, kök, fönster och fasader ingår också i storrenoveringen.

Men den första upphandlingen misslyckades. Ett enda anbud lämnades in.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Och det låg långt över budgeten, konstaterar Mikael Vestin, Nyköpingshems bygg- och teknikchef.

Att marknaden är så överhettad att det nu är svårt att hitta intresserade entreprenörer som kan ta sig an stora projekt, har företaget märkt av även i andra sammanhang.

– Det är inte bara vid renoveringar det kan bli så här. Liknande problem är det när vi ska bygga nytt. Det är helt enkelt svårt att få in anbud.

Annons
Läs ocksåHyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter

Den här gången löste det sig ändå på ett sådant sätt att renoveringen kan genomföras fast i en lite annan form än den som var tänkt.

Nyköpingshem gjorde om och förenklade förfrågningsunderlaget med bland annat en ny metod för badsrumsrenoveringarna.

– Vi använder en så kallad rum i rum-lösning. Det minskar arbetstiden i lägenheten och möjliggör kvarboende så att vi slipper höga kostnader för evakuering under tiden, säger Mikael Vestin.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Vid den nya anbudsöppningen häromdagen visade sig intresset från entreprenörerna vara lite större. Och anbuden låg på en sådan nivå att projektet nu kan bli av med planerad byggstart i höst.

Annons

Enligt Astrid Öhman Asp, förhandlare på Hyresgästföreningen, har renoveringen i Nävekvarna behandlats i samrådsgrupper enligt gängse rutiner.

– Nyköpingshem sköter sina hus på ett bra sätt. De har en långsiktig förvaltning med framförhållning, säger hon.

Enligt det så kallade systematiska hyressättningssystemet, byggd på poängsättning av lägenheternas kvaliteter, kan hyrorna komma stiga med cirka 1 700 kronor för en trerummare när allting är klart.

Läs också Höga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar" Så skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra" Bättre kontroll och ny teknik – det här kan din värd göra för att stoppa vattenläckorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.