Annons

Storsamlare vräks – trots sjukdom

Stockholm Sjuklig eller inte – nu vräks den storsamlande pensionären i söderort efter en dom i Svea Hovrätt. Argumentet: Det går inte längre att ursäkta vanvården.

Familjebostäder hade en lång utläggning om pensionären och hans boende i lägenheten om 141 kvadratmeter i en av Stockholms södra förorter då ärendet kom upp i hyresnämnden i Stockholm i början av året. Mannen uppgavs vara känd bland personalen bland annat för att han ofta släpat runt på kartonger och andra föremål. Föremål som därefter hamnat på diverse ställen i området. Förutom i hans egen lägenhet: i andra hyresgästers matkällare, cykel- och skyddsrum och källargångar. Han uppges även ha ockuperat andra hyresgästers garage för att kunna förvara alla sina saker. 

Vid en tidigare renovering fick han låna två lokaler i området för att kunna sortera och slänga sina saker. Det var lokaler som hyresvärden sedan fick problem att få tillbaka. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Pensionären försvarade sig med att han varit sjuk och tvingats genomgå omfattande operationer och därefter inte kunnat utföra alla krav som Familjebostäder ålagt honom. Pensionärens juridiska ombud poängterade också att bättring ändå skett, att mannen verkligen är sjuk på riktigt med läkarintyg om att han inte får lyfta tungt. Dessutom har Familjebostäder bidragit till röran då de flyttat hans saker i och med en renovering. Med allt detta sagt beslutade hyresnämnden att gå på pensionärens linje – hyresavtalet gäller även fortsättningsvis.

Annons

Men Svea Hovrätt har en annan åsikt delvis baserad på en ny besiktning i år. Den visar att lägenheten är så belamrad med gods att den utgör ett lagerutrymme och är både brandfarlig och riskerar att drabbas av ohyra. Vad mannen sagt om sin sjukdom och oförmåga att göra något åt saken, gör inte vanvården ursäktlig. Däremot ska han beviljas ett kortare uppskov med att flytta. 

I hyresnämnden sade dock mannen att han inte står i någon bostadskö och om han blir av med lägenheten har han ingenstans att bo. Han kan heller inte få bolån eftersom han lever på sjukersättning. 

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.