HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Största hyresförhandlingen inledd

Göteborg Nu startar kampen om nästa års hyror i Göteborg. Stadens kommunala värdar vill höja hyran för 72 000 hyresgäster med 3,4 procent från januari. I fjol slutade det med en framtvingad uppgörelse.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Landets största kommunala hyresvärd, Poseidon i Göteborg, sätter sig nu vid förhandlingsbordet tillsammans med de tre systerbolagen Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.

Med sig har de ett gemensamt krav på att få höja hyrorna för koncernens 72 000 hyresgäster med 3,4 procent från årsskiftet.

Läs ocksåNy hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?”Ett 40-tal personer protesterade i går utanför kommunfullmäktiges möte vid Gustaf Adolfs torg mot standardhöjande renoveringar som chockhöjer hyrorna i Bergsjön.

Både de kommunala och privata hyresvärdarnas branschorganisationer har aviserat att de nationellt vill se hyreshöjningar på mellan 3 och 4 procent. Enligt Hyresgästföreningen är ett sådant krav ”omotiverat högt”.

Det är andra året i rad som Göteborgsbolagen inom Framtidenkoncernen väljer att förhandla ihop. Även förra året presenterades ett inledande yrkande på ungefär samma nivå, då 3,5 procent.

Annons

Men trots en rad möten kunde Framtiden och Hyresgästföreningen inte enas lokalt. Bland annat vad man oense om vad som överhuvudtaget skulle ingå i förhandlingsunderlaget.

Läs ocksåNya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörsVar fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Göteborgs utsatta områden var en annan stötesten. Framtiden ville bekosta satsningar där genom att höja hyrorna över hela staden. Hyresgästföreningen vägrade gå med på det, eftersom det ansågs vara dubbelbeskattning.

Till slut hamnade Göteborgshyrorna hos det nationella, partsgemensamma organet Hyresmarknadskommittén. Där blev beslutet en hyreshöjning på 1,2 procent från och med januari i år.

Annons

LÄS MER
Så mycket höjde västsvenska värdar hyran 2018 – hela listan
Hyreskraven i Västra Götaland inför 2018 – hela listan

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de
Läs också Polischefen blir ny bostads-vd: ”Här finns en möjlighet att förebygga” Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.