HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Straff för att köpa svartkontrakt allt närmare

Nyheter Snart kan det vara straffbart att köpa hyreskontrakt på den svarta marknaden. I augusti är det tänkt att en lagrådsremiss ska presenteras, berättar biträdande justitieminister Heléne Fritzon för Hem & Hyra.
Foto: Conny Pettersson
Står på sig. Biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) är positiv till att göra det straffbart att köpa sitt hyreskontrakt svart. Trots att bland annat Svea Hovrätt är kritiska.

I november i fjol presenterades utredningen ”åtgärder mot handel med hyreskontrakt”. Straffet för att sälja ett hyreskontrakt föreslås att höjas till maximalt fyra år, men det ska även bli straffbart att köpa ett hyreskontrakt.

Flera tunga instanser var kritiska mot den delen av utredningen. Bland annat Svea hovrätt, var negativa.

Läs ocksåSnart kan du hamna i fängelse om du köper hyreskontrakt

Biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) är emellertid fortsättningsvis positiv till att kriminalisera även köp av hyreskontrakt. Det avslöjade hon på ett seminarium om ”Tryggare boende”, på Almedalsveckan, arrangerat av Hyresgästföreningen.

– Vi är väldigt intresserade av utredarens förslag och är beredda att gå vidare med det, säger Heléne Fritzon till Hem & Hyra.

En lagrådsremiss är tänkt att komma i augusti, enligt biträdande justitieministern.

Läs ocksåDom: Ersättningslägenhet får vara mindre och dyrare
Läs också Fick hjälp av grannen att fånga den misstänkte tjuven Paret från Falun betalade inte hyran i tid – tvingas flytta Värd kräver pengar från död hyresgästs tidigare sambo

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.