Annons

Strängnäs Bostads AB vill chockhöja hyrorna

Strängnäs Strängnäs Bostads AB vill höja hyrorna med nära åtta procent nästa år. Ett stort underhållsbehov ligger bakom kravet.

Igår inledde kommunala Strängnäs Bostads AB årets hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen. Bolaget går in hårt och begär en hyreshöjning på hela 7,66 procent från och med den 1 januari, vilket är det högsta hyreskravet hittills från kommunala bostadsbolag i Region Mitt.

Ett enormt underhållsbehov av hela bolagets bestånd ligger bakom yrkandet, enligt Lars Keyser, vd för Strängnäs Bostads AB.
– Vi har ett stort underhållsberg framför oss. Vi kan inte skjuta på det här längre nu, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt bolagets kalkyl kommer man att behöva lägga totalt 96, 6 miljoner kronor på underhåll de närmaste fem åren, varav 15,7 miljoner under 2013.
– 7,66 procent är ett förslag som grundar sig på summan 15,7 miljoner, säger Lars Keyser.

Annons

Listan på det som behöver åtgärdas kan göras lång och bolaget har lämnat in en detaljerad underhållsplan till Hyresgästföreningen inför förhandlingarna. Bland annat är det badrum, kök, fönster, stammar, vitvaror, tvättstugor och utemiljöer som behöver renoveras, bytas ut och fräschas upp.

En sådan stor hyreshöjning innebär ju en chock för många hyresgäster?
–Det är Hyresgästföreningen som har prutat bort vårt underhåll under flera års tid, för att det ska se bra ut inför hyresgästerna att hyresnivåerna hålls nere, säger Lars Keyser.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Tina Högberg-Justesen är biträdande förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Region Mitt och håller just nu tillsammans med de andra i förhandlingsdelegationen på att gå igenom Strängnäs Bostads AB:s yrkande.
– Det är katastrof, hiskligt. Om vi skulle låta sådana här höga nivåer slå igenom skulle folk inte ha råd att bo kvar. Det är det enda jag kan säga i nuläget, säger hon.

Annons

Strängnäs Bostads AB äger förvaltar totalt 1195 lägenheter i Strängnäs, Mariefred och Åkers Styckebruk.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.