Annons

Strömstadsbyggen drar tillbaka skadeståndskrav

Strömstad Hyresnämnden i Göteborg kommer inte behandla Strömstadsbyggens skadeståndskrav gentemot Hyresgästföreningen. Orsaken är att bolaget själv dragit tillbaka sin stämningsansökan.

Strömstadsbyggen menade att Hyresgästföreningen gjort sig skyldig till förhandlingsvägran och krävde föreningen på 100 000 kronor. Nu har bolaget återkallat sin stämningsansökan. 

– När vårt ombud förklarade hur lagstiftningen ser ut så insåg vi att det skulle bli en utdragen process. Så då tycker vi det är bättre att komma överens frivilligt. Det finns inget tydligt rätt eller fel och då kändes det inte meningsfullt att fortsätta för att få klarhet, säger Göran Wallo, vd på Strömstadsbyggen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bakgrunden är att Strömstadsbyggen den 20 oktober förra året yrkande på ett tvåårsavtal där hyran skulle höjas med 1,5 procent per år de cirka 1 500 lägenheterna. Bolaget och Hyresgästföreningen träffades för att förhandla men samtalen gick dåligt och snart valde Strömstadsbyggen att frånträda.

Stötestenen var den så kallade hyresfilen, där dagens hyra för varje enskild lägenhet definieras. Hyresgästföreningen krävde att filen skulle ingå i förhandlingsunderlaget. Bolaget vägrade. ”Poängen med att vi förhandlar med Hyresgästföreningen är att det blir en kollektiv förhandling. Därför finns det ingen anledning att gå ner på lägenhetsnivå i förhandlingsunderlaget”, sade vd:n Göran Wallo till Hem & Hyra.

Det var för att få reda på om Hyresgästföreningen har rätt att kräva att få se hyresfilen som Strömstadsbyggen vände sig till hyresnämnden i Göteborg. Men nu har alltså bolaget dragit tillbaka sin stämningsansökan och hoppas i stället att parterna ska komma överens om hur man ska göra på egen hand. Men som det ser ut nu har inte mycket förändrats. 

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Strömstadsbyggen har kommit in med samma förhandlingsframställan som man gjorde i oktober förra året. Och Hyresgästföreningen har svarat på samma sätt – utan hyresfilen tänker man inte förhandla. 

– Vi vill att Hyresgästföreningen ska visa oss en grund för sitt krav om att få ta del av hyresfilen. Annars kan vi inte tillmötesgå deras krav, säger Göran Wallo. 

När tror du att hyresgästerna kommer få veta sin nya hyra?

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Det beror på. Vi vill göra detta så smidigt som möjligt. Tidigare har vi kunnat förhandla kollektivt. Ett år gjorde vi det på telefon, helt utan möten.  Nu finns dessutom flera färdiga uppgörelser att titta på för att komma fram till en lämplig nivå. Så det borde kunna gå snabbt.

Ert resonemang liknar det som de privata fastighetägarna i Göteborg för. Kan det här också sluta med att Hyresnämnden får avgöra varje hyresgästs hyra indiviuellt?

Annons

– Om vi inte få några förklaringar och Hyresgästföreningen bara fortsätter att säga nej till att förhandla, då överväger vi att göra det helt indiviuellt och låta Hyresnämnden avgöra. 

Fram till dess att en överenskommelse är nådd kommer hyrorna för Strömstadsbyggens hyresgäster ligga kvar på dagens nivå.

Läs också Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.