HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stubo höjer hyrorna

Ulricehamn Kommunala Stubo i Ulricehamn höjer hyrorna för sina tusen hyresgäster med drygt 2 procent. Det är resultatet efter förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Stubo krävde 3,5 procent i hyreshöjning men fick inte gehör för detta vid förhandling med Hyresgästföreningen. Överenskommelse innebär att hyrorna höjs med 2,5 procent.

Det betyder att en tvårumslägenhet som i dag kostar drygt 4 000 kronor blir runt 100 kronor dyrare per månad.

Läs ocksåTrots coronakrisen - Stubo vill höja hyran med 2,5 procent

Stubos vd Rolf Granlöf är inte nöjd. Bolaget har satsat runt 15 miljoner om året under de senaste åren på underhåll och hade helst felat fortsätta i den takten.

– Nej, vi är inte nöjda. 3,5 procent är den grund vi behöver för att ha en rimlig underhållsnivå. Vi får nu revidera vårt mål som lades fast när årets budget klubbades, medan höjningen gäller först från 1 april, säger han.

Ann-Christin Josefsson är förhandlingsledare på Hyresgästföreningen. Hon tycker att höjningen är rimlig.

Läs ocksåStubo:s vd-lön höjdes med en tredjedel

– Med hänsyn till kostnadsökningar och till att kunna hålla nuvarande underhållsnivå, anser vi att höjningen är skälig, säger hon.

Ulricehamns kommun har tidigare beslutat att höja den avgift man tar ut för att borga för bostadsbolagets lån. Hyresgästföreningens uppfattning är att den avgiften är hög och har inlett en rättslig process.

– Vi anser att den höga borgensavgiften i själva verket är en förtäckt värdeöverföring till kommunen. Poängen med att kommunen garanterar ett lån är att bolaget på så vis kan få lägre räntor. Behöver kommunen få in mer pengar ska det ske genom att man höjer kommunalskatten. Det är inte hyresgästerna som ska skjuta till extra pengar, säger Ann-Christin Josefsson.

Läs ocksåStubo yrkar på 2,9 procent

Ulricehamns kommun har höjt borgensavgiften från 0,15 procent till 0,6 procent. Det innebär att Stubo får betala 1,5 miljoner kronor mer till kommunen, totalt 2 miljoner. Lägg därtill ett avkastningskrav på 5 procent.

– Men det är en process som vi inte är delaktiga i, den sköts av Hyresgästföreningen, säger Rolf Granlöf.

Läs också Fortsatt låga hyreshöjningar Stubo vill höja hyran med 2,5 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.