Annons

Studentbostäder i Linköping höjer hyrorna i sommar

Linköping Hyrorna höjs för 4 200 studentlägenheter och korridorrum hos Studentbostäder i Linköping den 1 juli. Bostäderna blir då 0,9 procent dyrare att bo i.

Överenskommelsen mellan Studentbostäder och Kårservice, som förhandlar för studenternas räkning, innebär att hyran går upp med 36 kronor i månaden för en lägenhet som i dag kostar 4 000 kronor. 0,9 procent är samma nivå som Studentbostäders moderbolag Stångåstaden höjde med, utslaget på hela året. Men studentbostäders vd Simon Helmér jämför hellre med hur det ser ut hos andra företag som hyr ut just till studenter runt om i landet.

– Det här är en av de lägsta höjningarna i vår bransch i år, säger han.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Detta bekräftas av Annika Samuelsson, fastighetsansvarig på Kårservice i Linköping. Hon berättar att man framför allt jämfört med tre andra hyresvärdar.

– SGS i Göteborg höjer 0,8, så det är lite lägre. Men så har vi tittat på AFB i Lund och SSSB i Stockholm också och de höjer med 2,0 och 1,2 procent, säger Annika Samuelsson.

Annons

Hon tycker att årets höjning håller en rimlig nivå och berättar att det finns en överenskommelse mellan Kårservice och Studentbostäder om att försöka undvika dramatiska höjningar.

Läs ocksåLivias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betalaLivia Jönsson står bredvid en buss. Hon har långt hår.

– Eftersom studenter oftast bor så kort tid så slår det väldigt konstigt om man något år måste höja fem procent för att det har hänt något särskilt. Det kan ju vara något som hände innan de som drabbas ens var studenter.

I gengäld får hyresgästerna räkna med att det blir höjning varje år, att man kommit överens om att försöka hålla en jämn men låg nivå, förklarar Annika Samuelsson.

– Även om det skulle bli noll kronor hos Stångåstaden ett år så skulle det nog inte bli det hos Studentbostäder, säger hon.

Annons
Läs ocksåSå höjs studenthyrorna i Östergötland

Även Simon Helmér är nöjd och konstaterar att yttre omständigheter, som ränteläget och små kostnadsökningar för el och värme med mera, gör att bolaget kan hålla igen men ändå fortsätta satsa på underhåll.

– Vi har en liten men effektiv organisation, säger han.

Läs också Allt fler studenter ratar korridoren Gult ljus för Östergötlands studentorter Trots bristen – i vår står det tomt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.