HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Studenter slapp betala tillbaka hyra

Uppsala En hyrestvist mellan två studenter och en privat hyresvärd på landet utanför Uppsala slutade med förlikning när ärendet var uppe i hyresnämnden.

Hem & Hyra har tidigare berättat om Elnaz och Cassandra som hyrde rum i en villa utanför Uppsala av en privat hyresvärd förra hösten. Förutom att boendet uppvisade många brister betalade studenterna alldeles för mycket i hyra, ansåg Hyresgästföreningen som drev ärendet till hyresnämnden. Hyresgästföreningen krävde att hyresvärden skulle betala tillbaka 2300 respektive 2400 kronor i överhyra till studenterna, samt ge tillbaka depositionen som de betalade vid inflytt på 4 800 respektive 4 900 kronor.

Hyresvärden å sin sida ansåg att hyresgästerna hade brutit kontraktet och flyttat i förtid, vilket skulle innebära att de blev återbetalningsskyldiga med 4900 kronor var. Dessutom hade hon blivit tvungen att byta lås eftersom studenterna inte lämnat tillbaka nycklarna. Kostnaden för låsbytet – 10 000 kronor – ville hon också att Elnaz och Cassandra skulle stå för.

Läs ocksåHon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhetFönster med regndroppar på, utanför mörka trädsiluetter och moln. En kvinna som vill byta lägenhet på grund av oro nekas byte.

Att både säga upp kontraktet och lämna tillbaka nycklarna var dock svårt, eftersom värden gjorde sig oanträffbar, enligt de båda studenterna.

– Jag skickade ett rekommenderat brev med en uppsägning. Till svar fick jag ett mejl att uppsägningen är ogiltig, att jag bryter mot avtalet och inte har rätt att säga upp kontraktet, sa Elnaz Samadian Zad när Hem & Hyra träffade henne förra hösten.

När ärendet var uppe i hyresnämnden i tingsrättens lokaler i Uppsala slutade det dock med förlikning. Båda parterna drog tillbaka sina anspråk på varandra.

Läs ocksåHan kastar ut sopor från fönstret – "hundratals måsar utanför lägenheten"Sopor ligger på gatan. En silhuett föreställande en man är inklippt i bilden.
Läs också Felipe blev blåst av värden – fick tillbaka ockerhyra på 100 000 Tog ut ockerhyra – försvarar sig med kylskåp Mamma hyrde ut olovligt till sonen: "Ingen som informerade om detta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.