Annons

”Superhost” i Göteborg mister hyreskontraktet

Göteborg Göteborgaren hyrde ut sin etta i centrala Göteborg via Airbnb så ofta att det liknade en hotellverksamhet. Hyresnämnden ger fastighetsägaren rätt att säga upp kontraktet. Men hyresgästen håller inte med om att han gjort fel.
Airbnb:s logga och hand med pengar i lägenhet.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay
Totalt minst 65 uthyrningar sedan 2014. Nu mister en göteborgare som fått utmärkelsen "superhost" på Airbnb sitt hyreskontrakt.

Göteborgaren började annonsera på Airbnb sommaren 2014 och lyckades nå status som så kallad superhost. Det är en utmärkelse som går till den som hyr ut sin bostad minst tio gånger per år, får höga betyg från användarna, sällan avbokar och ofta svarar snabbt på förfrågningar.

Enligt fastighetsägaren har han hyrt ut sin tidigare och sin nuvarande hyresrätt minst 65 gånger.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enrummaren i centrala Göteborg flyttade han till i mars 2015. I juni samma år fanns den på Airbnb. Totalt under resten av året hyrdes den ut 14 gånger. Under 2016, 2017 och 2018 handlade det om minst 16, 11 respektive 12 uthyrningar – totalt alltså 53 uthyrningar på knappt fyra år.

De tillfälliga hyresgästerna har betalat 898 kronor per natt och kunnat checka in själva tack vare att mannen installerat ett kodlås till sin lägenhet.

Fastighetsägaren sa upp kontraktet sommaren 2019 och ärendet gick till hyresnämnden för prövning.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Enligt värden hade lägenheten hyrts ut i andra hand utan lov och dessutom så omfattande och systematiskt att det närmast liknade en hotellverksamhet. Enligt flera beslut i Svea hovrätt räcker det som skäl för att kontraktet inte ska förlängas.

Mannen tog hjälp av Hyresgästföreningen för att få behålla lägenheten.

I hyresnämnden var argumenten att mannen inte trodde att det krävdes tillstånd för kortare uthyrningar. Värden har inte skickat något krav på att han ska sluta med uthyrningen (rättelseanmodan). Han slutade dessutom självmant lägga ut annonser på Airbnb redan innan värden sa upp kontraktet.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Men hyresnämnden går på fastighetsägarens linje. Det står klart att uthyrningen varit omfattande, pågått länge och till helt okända personer – som på ett hotell.

Annons

Hyresnämnden fäster särskilt avseende vid att hyresgästen fått omdömet superhost, att han installerat kodlåset som gör att gäster kan checka in utan att han är närvarande och att priset per natt varit högt.

Att värden inte skickat en rättelseanmaning spelar inte så stor roll. Enligt hyresnämnden är det inte osannolikt att mannen kunnat tro att uthyrning till ett stort antal okända personer var tillåten bara för att det rörde sig om enstaka nätter varje gång.

Sista ordet är inte sagt. Hyresgästen har överklagat beslutet till Svea hovrätt.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" I jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheter Lennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden om

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.