HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Superhost” i Göteborg mister hyreskontraktet

Göteborg Göteborgaren hyrde ut sin etta i centrala Göteborg via Airbnb så ofta att det liknade en hotellverksamhet. Hyresnämnden ger fastighetsägaren rätt att säga upp kontraktet. Men hyresgästen håller inte med om att han gjort fel.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay
Totalt minst 65 uthyrningar sedan 2014. Nu mister en göteborgare som fått utmärkelsen "superhost" på Airbnb sitt hyreskontrakt.

Göteborgaren började annonsera på Airbnb sommaren 2014 och lyckades nå status som så kallad superhost. Det är en utmärkelse som går till den som hyr ut sin bostad minst tio gånger per år, får höga betyg från användarna, sällan avbokar och ofta svarar snabbt på förfrågningar.

Enligt fastighetsägaren har han hyrt ut sin tidigare och sin nuvarande hyresrätt minst 65 gånger.

Läs ocksåKastade ut dator och tv – får bo kvar

Enrummaren i centrala Göteborg flyttade han till i mars 2015. I juni samma år fanns den på Airbnb. Totalt under resten av året hyrdes den ut 14 gånger. Under 2016, 2017 och 2018 handlade det om minst 16, 11 respektive 12 uthyrningar – totalt alltså 53 uthyrningar på knappt fyra år.

De tillfälliga hyresgästerna har betalat 898 kronor per natt och kunnat checka in själva tack vare att mannen installerat ett kodlås till sin lägenhet.

Fastighetsägaren sa upp kontraktet sommaren 2019 och ärendet gick till hyresnämnden för prövning.

Läs ocksåFörnekade att ha hyrt ut i andra hand – men sa upp lägenhetenHyreskontraktet - viktigt att ha koll på.

Enligt värden hade lägenheten hyrts ut i andra hand utan lov och dessutom så omfattande och systematiskt att det närmast liknade en hotellverksamhet. Enligt flera beslut i Svea hovrätt räcker det som skäl för att kontraktet inte ska förlängas.

Mannen tog hjälp av Hyresgästföreningen för att få behålla lägenheten.

I hyresnämnden var argumenten att mannen inte trodde att det krävdes tillstånd för kortare uthyrningar. Värden har inte skickat något krav på att han ska sluta med uthyrningen (rättelseanmodan). Han slutade dessutom självmant lägga ut annonser på Airbnb redan innan värden sa upp kontraktet.

Läs ocksåRekordyrkande prutades men hyrorna höjs i Svenljunga

Men hyresnämnden går på fastighetsägarens linje. Det står klart att uthyrningen varit omfattande, pågått länge och till helt okända personer – som på ett hotell.

Hyresnämnden fäster särskilt avseende vid att hyresgästen fått omdömet superhost, att han installerat kodlåset som gör att gäster kan checka in utan att han är närvarande och att priset per natt varit högt.

Att värden inte skickat en rättelseanmaning spelar inte så stor roll. Enligt hyresnämnden är det inte osannolikt att mannen kunnat tro att uthyrning till ett stort antal okända personer var tillåten bara för att det rörde sig om enstaka nätter varje gång.

Sista ordet är inte sagt. Hyresgästen har överklagat beslutet till Svea hovrätt.

Läs också Olovlig andrahandsuthyrare sökte hyresgäster på Facebook Trots höga taxehöjningar prutades hyrorna i Bollebygd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.