HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svårt att ta fram bättre hyresstatistik

Nyheter Konsumenterna kan behöva bättre hyresstatistik, enligt bostadsministern. Nu har Boverket utrett om och i så fall hur det skulle kunna fungera.

I augusti fick Boverket uppdraget att snabbutreda statistik om hyrorna både på förstahands- och andrahandsmarknaden.  Läs om uppdraget här.

– Konsumenterna måste få större möjligheter att bedöma vad som är en rimlig hyra och vi behöver självklart följa upp de lagförändringar som genomförts, sade bostadsminister Stefan Attefall (KD) till Hem & Hyra.

Läs ocksåSå måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv"

Jan Henriksson, utredare på Boverket, har kommit fram till att det är lättare sagt än gjort.

Visserligen kan Statistiska centralbyrån, SCB, ta fram hyresuppgifter på varenda lägenhet om staten är villig att betala 50 – 70 miljoner kronor, men då blir det bara en siffra för hyresnivån. Om statistiken ska vara till nytta för konsumenterna så vill de också veta vad de får för pengarna.

– Jag kanske är beredd att betala en halv miljon för en Porsche, men knappast för en Lada. Även bostadssökande behöver information om lägenhetens egenskaper för att kunna göra en relevant bedömnin, säger Jan Henriksson.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

I så fall måste olika bruksvärdesfaktorer, till exempel standard, utrusning, hiss, balkong och läge vägas in i statistiken. Det blir både mycket svårt och mycket dyrt att hämta in alla dess uppgifter. Om det ska vara en central statistik för hela landet måste dessutom någon avgöra vilka faktorer som ska räknas och hur de ska viktas.

– I dag kan det skilja sig mellan – och även inom – kommunerna vilka faktorer hyressättningen utgår från. Om staten skulle komma med centrala normer skulle det kunna bli något helt annat än de redan framförhandlade hyrorna som man har kommit överens om. Det skulle bara inte gå, säger Jan Henriksson.

I stället för att bygga upp en helt ny, central statistik föreslår han att bostadsmarknadens parter i så fall  involveras och att man undersöker möjligheten att använda deras regionala hyresdatabaser.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjolI storstan är det nu dubbelt så dyrt att bo i andra hand jämfört med förhandlad hyra, visar Hem & Hyras granskning. Studenterna Abdullah Alokla och Maria Heyman hör till dem som förlorar på det. För den som hyr ut är det desto mer lönsamt.

Samtidigt bedömer Boverket att konsumenter skulle ha mer nytta av hyresstatistik på andrahandsmarknaden. Sedan det blev tillåtet att ta ut friare hyror för ägda bostäder för ett år sedan har hyrorna i andrahandssannonser höjts kraftigt och varitationerna är stora.

För att få in statistik om verkliga andrahandshyror skulle det dock behövas en lag om uppgiftsplikt och det är många negativa till. Dessutom skulle det innebära höga kostnader, konstaterar utredaren.

– Eventuellt kan man gå vidare med den statistik som annonssajterna Blocket och Bostad Direkt har. Det är den enda möjlighet jag ser i dag, men den statistiken har brister och måste i så fall utvecklas, säger Jan Henriksson.

Rapporten har lämnats till regeringen. Läs hela rapporten här.

Läs också Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte" Han betalar tusentals kronor för rum i källare – så slår dold marknadshyra mot bostadsletare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.