Annons

Svårt hitta lägenhet för Kaj

Mönsterås Den som har stora skulder stöter oftast på patrull på bostadsmarknaden. Bostadsbolagen vill nämligen vara säkra på att få in sin hyra.
Foto: Linda Alfons
Kaj Jönsson har både stora skulder och ett förflutet som inte är så populärt bland hyresvärdarna. Men han fick en chans att hyra hos Matilda Svensson i Ålem.

Det visar Hem & Hyras undersökning.

Kaj Jönsson är ingen dununge, det är han den första att erkänna, han har missbrukat både alkohol och droger och han har varit tungt kriminell. Men det är slut med det nu. Han har varit ren i tolv år och kriminaliteten ligger långt tillbaka i tiden. Men han har fått en stämpel på sig. Och skulderna hänger kvar, han gissar på att de ligger på 200 000–300 000 kronor och dras från hans pension varje månad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Alla säger att alla ska få en andra chans, sen när de har sagt det så har de gjort sitt, tycker de.

Men med hans bakgrund och ekonomi är det inte lätt att få ett hyreskontrakt. Hos Mönsteråsbostäder fick han nej, trots att sonen erbjöd sig att gå i borgen.

– Det är väldigt svårt! Framför allt om du har skulder.

Annons
Läs ocksåKraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg

Nu fick Kaj en lägenhet ändå hos Matilda Svensson i Ålem.

– Hade det inte varit privat hade jag aldrig fått hyra.

Och Matilda Svensson har inte ångrat sig, Kaj är hennes bästa hyresgäst någonsin, säger hon.

Läs ocksåSabo: Orimligt med hårda uthyrningskrav

– Jag är sådan att alla ska få en chans, men om han missköter sig så åker han ut och det vet socialen också. Jag var den enda som accepterade att han har den bakgrunden och det tycker jag är tråkigt. Man ska inte ta för hårt på det förgångna, säger Matilda Svensson.

Annons

Mönsterås bostäder vill inte ha hyresgäster som har hyresskulder eller andra skulder på stora belopp. Sådana skulder måste vara reglerade innan det kan bli tal om ett hyreskontrakt.

– Vi har ju en policy, men den är inte huggen i sten. Det görs undantag i speciella fall, det kan till exempel ha hänt något i familjen, säger Per Holm, vd för Mönsterås bostäder.

Bolaget ställer krav på att inkomsten ska vara tillräckligt stor i förhållande till hyran. Det finns också möjlighet att ordna med borgenär, men den personen måste ju ha tillräcklig ekonomi för att klara av sitt eget boende först.

Fakta: Nej till hyresskulder

Nej till hyresskulderBostadsbolaget VästervikByggeboCA i Kalmar och Karlskrona (nej också till tidigare skulder)Emmaboda bostadsGallionen/HeimstadenHultsfreds bostäderKalmarhemKarlskronahemMönsterås bostäderMörbylånga bostadsNybro bostads (nej också till tidigare skulder)RonnebyhusStudentbostäder/BlekingebostäderSölvesborgshemVimarhemNej till andra skulderBostadsbolaget VästervikMönsterås bostäderMörbylånga bostads

Läs också Karlshamnsbostäder lättar på hårda uthyrningskrav Hyresgästerna ökar sitt inflytande i Landskrona Skuld hos kronofogden – inte längre ett problem hos HFAB

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.