HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svart hos den som stör

Örebro ​Bullrar du så släcks ljuset. Det är Örebrobostäders nya vapen mot högljudda grannar.Bekymret med återkommande störande ljud från grannar kan vara löst med Öbos tekniska uppfinning: en ljudvakt.

​Decibelbrytaren känner av ljudnivån och när den överskrider gränsen, bryts elen antingen till allt utom kyl och frys eller till radio, tv och stereo.

– Det är en enkel lösning på ett stort problem, säger uppfinnaren Jonas Tannerstad som är teknikansvarig på Öbo.
Varje år har Öbo omkring 1200-1500 störningsärenden och 70 procent av dem rör högljudda grannar. Det skapar konflikter mellan de boende och är kostsamt att sända ut störningsjouren. I många fall är det till och med så att den som stör inte ens vet om det.
– Det kan vara äldre människor som inte vet att de skruvat upp radion eller tv:n så högt att det stör grannarna, säger Jonas Tannerstad.
Hittills har tre hyresgäster i Örebro fått ljudvakten installerad, men Öbo räknar med att långt fler hyresgäster – eller snarare grannar – är i behov av den.
Vakten installeras i samråd med hyresgästen som alltså måste godkänna inkopplingen. Men frivilligheten sträcker sig inte längre än att valet står mellan ljudvakt eller vräkning.
– Det är den sista lösningen i extrema fall av störningar. Man kan se det som en hjälp både för grannarna och för den som är högljudd.
Om hyresgästen eller Öbo ska stå för kostnaden, dryga tusenlappen, för installationen kommer att avgöras från fall till fall.
– Vi har ingen uttalad policy än. Men oavsett vem som betalar är det raskt insparade pengar. Det är en god affär för alla, säger Öbos bokonsulent Bo Hallonqvist.
Andra hyresvärdar har hört av sig till Öbo för att ta del av tekniken, vilket fått Öbo att lämna in en patentansökan.
– Problemet är hur vi ska hantera det. Vi är ju ett fastighetsbolag, inte ett utvecklingsföretag.

Läs också Nu vågar Anastasiia bjuda hem sonens kompisar igen Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till Par sägs upp - lagar mat av grannarnas sopor på gården Skräckbesöket: Psykotisk granne trängde sig in och hotade barnfamilj med kniv i deras hem Slängde möbler från balkongen och anklagas för ofredande – så kan mannen tvingas ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.