Annons

Svenbo vill chockhöja efter fjolårets nollbud

Svenljunga Efter år av skandaler och negativ publicitet valde Svenbo i Svenljunga att inte höja hyran för sina hyresgäster förra året. Men nu är det andra tongångar. Nu vill bolaget höja med 4,2 procent. "Att i efterhand hänvisa till att kostnaderna ökade också 2019 leder fel", säger Stefan Lindborg som är hyresgästföreningens förhandlare.
Foto: Karin Gistedt
Efter en rad skandaler valde Svenbo i Svenljunga att inte höja hyrorna förra året. Men nu hotar en stor hyreshöjning för bolagets hyresgäster.

Hem & Hyra har flera gånger berättat om skandaler inom Svenbo i Svenljunga. Anklagelser om riggade upphandlingar, strömhopp från både bolagets styrelse och vd-post, om dålig arbetsmiljö samt misstankar om ekonomisk brottslighet. Det var händelser som bolagets nya styrelse förra året ansåg hade drabbat hyresgästerna onödigt mycket och därför valde man att inte höja hyrorna 2019.

Men nu har Svenbo sett att kostnaderna har ökat och därför går man till förhandling med Hyresgästföreningen med ett högt bud, 4,2 procent. Bolaget hänvisar till att kostnaderna ökade även 2019 och att man därför måste höja så mycket.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det anser hyresgästföreningens förhandlare Stefan Lindborg är fel, att man inte kan komma i efterhand och kräva kompensation för det. Stefan Lindborg menar att Svenbos förslag till hyreshöjning innebär att en hyresgäst som bor i en 60 kvadratmeter stor lägenhet med snitthyran kommer att få en hyreshöjning med 214 kronor per månad. Han betonar också att hyresgästerna i Svenljunga betalar en stor del av sin inkomst i hyra:

Annons

– En hyresgäst med medianinkomst i Svenljunga kommun har en snitthyra över 35 % av sin inkomst på hyran.

 

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

 

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" I jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheter Lennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden om 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.