Annons

Svenbo vill chockhöja efter fjolårets nollbud

Svenljunga Efter år av skandaler och negativ publicitet valde Svenbo i Svenljunga att inte höja hyran för sina hyresgäster förra året. Men nu är det andra tongångar. Nu vill bolaget höja med 4,2 procent. "Att i efterhand hänvisa till att kostnaderna ökade också 2019 leder fel", säger Stefan Lindborg som är hyresgästföreningens förhandlare.
Foto: Karin Gistedt
Efter en rad skandaler valde Svenbo i Svenljunga att inte höja hyrorna förra året. Men nu hotar en stor hyreshöjning för bolagets hyresgäster.

Hem & Hyra har flera gånger berättat om skandaler inom Svenbo i Svenljunga. Anklagelser om riggade upphandlingar, strömhopp från både bolagets styrelse och vd-post, om dålig arbetsmiljö samt misstankar om ekonomisk brottslighet. Det var händelser som bolagets nya styrelse förra året ansåg hade drabbat hyresgästerna onödigt mycket och därför valde man att inte höja hyrorna 2019.

Men nu har Svenbo sett att kostnaderna har ökat och därför går man till förhandling med Hyresgästföreningen med ett högt bud, 4,2 procent. Bolaget hänvisar till att kostnaderna ökade även 2019 och att man därför måste höja så mycket.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det anser hyresgästföreningens förhandlare Stefan Lindborg är fel, att man inte kan komma i efterhand och kräva kompensation för det. Stefan Lindborg menar att Svenbos förslag till hyreshöjning innebär att en hyresgäst som bor i en 60 kvadratmeter stor lägenhet med snitthyran kommer att få en hyreshöjning med 214 kronor per månad. Han betonar också att hyresgästerna i Svenljunga betalar en stor del av sin inkomst i hyra:

Annons

– En hyresgäst med medianinkomst i Svenljunga kommun har en snitthyra över 35 % av sin inkomst på hyran.

 

Annons
Läs ocksåKvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran

 

Läs också Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.