Annons

Svenska bostäder byter tusen lägenheter mot hundra

Stockholm ​Bytesaffären med Primula innebär att Svenska bostäder säljer sex fastigheter i Bredäng och två i Kärrtorp och som delbetalning får två fastigheter i Hammarby Sjöstad.

Svenska Bostäder säljer Ålgrytevägen 1-7 och 127-151 samt Bredängsvägen 204-248 i Bredäng och Kärrtorpsvägen 19-83 och Vikstensvägen 2-24 i Kärrtorp med sammanlagt 1052 lägenheter till Primula Byggnads AB. De tar i sin tur över en hyreshus och ett dagis på Hammarby Alle 32-36 och Förskeppsgatan 2-4 i Hammarby Sjöstad, totalt 122 hyreslägenheter.

Styrelsen i Svenska Bostäder tog beslutet i går, men det måste också godkännas av fullmäktige. Ägarbytet sker därför tidigast i september.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi hade inte hört någonting om det här, det känns orättvist, säger Nina Pintjuck, ordförande i lokala hyresgästföreningen Ålgrytet och fortsätter.

– Det var en chock det här. Vi har sett fram emot att de skulle göra något åt att vi har så kallt och dragit i lägenheterna och de har lovat fasadrenovering. Vi hade precis bomöte och där sa förvaltaren ingenting om försäljning utan berättade bara om upprustningen. Nu blir det kanske ingen renovering. Jag känner mig lurad.

Annons

Svenska Bostäders ordförande Berthold Gustavsson (M)kommenterar affären på deras hemsida. 

Läs ocksåSvårt sjuka Rida tvingas leva med dyblött golv - klarar inte att skrapa: "Blir yr när jag försöker böja mig"Rida Kammouna, hyresgäst Svenska bostäder

– Ägarens uppdrag är tydligt, de kommunala bostadsbolagen ska bedriva en aktiv fastighetsförvaltning. Att sälja i områden där det kommunala ägandet dominerar och köpa där allmännyttan är mindre representerad, ligger helt i linje med ägarens uppdrag till oss, säger han.

Hyresgästföreningen tycker att politikerna sviker sitt löfte om att inte sälja kommunala hyresrätter.

Annons

– Svenska Bostäder försöker rättfärdiga bytesaffären, genom att säga att man säljer ut allmännyttiga bostäder där det är gott om dem och köper där de är bristvara. Men att byta 1052 lägenheter mot 122 är svårt att se som något annat än exempel på sanslöst dålig matematik, säger Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen i Stockholm.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.
Läs också Ny överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.