HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svenska Bostäders vd Pelle Björklund fick ”ris-pris”

Stockholm Hyresgästföreningen Södermalm delar varje år ut ett ”ris-pris”. I år gick det till Pelle Björklund och Svenska Bostäder för att ”kraftigt ha försämrat hyresgästernas inflytande".
Foto: Jakob Hultman
Mari-Ann Nilsson och Anders Loosme på väg upp till Svenska Bostäders huvudkontor för att överlämna årets "ris-pris"

Avtalen mellan Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen innebär bland annat att bolaget måste informera om förändringar i god tid och samråda med lokala hyresgästföreningar när dessa så begär. Detta tycker inte Mari-Ann Nilsson, från Södermalms hyresgästförening, har fungerat.

 – Vi har alltid varit stolta över vårt samarbete med Svenska Bostäder men nu har samråden både i Drakenberg och i kvarteret Pyramiden havererat. Efter 30 års goda relationer känner vi inte igen Svenska Bostäder längre, säger Mari-Ann Nilsson.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Pelle Björklund, vd på Svenska Bostäder, blev mycket förvånad över ”utmärkelsen” eftersom Svenska Bostäder i år fått pris som det bostadsbolag som har bland Sveriges mest nöjda hyresgäster.

– Även inom hyresgästföreningen framhålls vårt boinflytandearbete som ett föredöme. Hyresgästföreningen på Södermalm har sedan drivit några ärenden där vi inte blivit överens men även det tillhör spelets regler, säger Pelle Björklund som inte kunde ta emot ris-priset personligen.

Hyresgästföreningen på Södermalm hade dock gärna överlämnat riset till Pelle Björklund för att få tid med en pratstund och gav honom alternativ att ses under en tvåveckors period.

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

– Vi sa till honom att vi kunde träffas när det passade honom, men vi fick bara svaret att lämna diplomet i receptionen. Visst förstår vi att han inte uppskattar det här ris-priset, men han borde ha tid att träffa sina hyresgäster i 5 minuter, säger Mari-Ann Nilsson.

Södermalmsföreningens ”ros-pris” 2015 gick till Arbetarebostadsfonden och deras vd Patrik Huldt för att i två år i rad tecknat de lägsta hyreshöjningarna i Stockholm. ”Utöver detta har man en konstruktiv dialog med hyresgästföreningen och genomför ständiga förbättringar för hyresgästerna” står det i motiveringen.

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.