HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tak blåste av på kritiserat hus trots varningar från hyresgäster

Värmland I påskhelgen blåste delar av ett tak av på en fastighet i Karlstad. Redan hösten 2018 varnade hyresgäster i Hem & Hyra att taket skulle komma att blåsa av. Ändå har inget gjorts.

Hösten 2018. Hem & Hyra visades runt på Råtorp i Karlstad efter att delar av en balkong fallit ner på en av Lars Erik Rhodins kritiserade fastigheter i Karlstad.

Hyresgästen Christer Höök pekade upp mot taket och sa:

Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.

– Vi väntar på att taket där ska lossna vid en storm. Det sitter löst. När det blåser dunkar det och han som bor där tog en kvast och undersökte saken. Han satte kvasten mot taket och då lyftes det. Det sitter inte fast ordentligt. Det kommer att lossna den dag det blåser tillräckligt mycket.

Förra veckan hände det som Christer Höök och de andra hyresgästerna väntat på. En del av taket blåste av och flög i väg och landade i närheten av lekplatsen.

– Det blåste kraftigt men det var inte storm. Det smällde och knakade i huset som det gör när det blåser eftersom elementen som huset är byggt av inte sitter ihop ordentligt. Ett tag blåste det så att taket lyfte lite var stans, för det sitter ju inte fast som det ska. Jag hoppade till ordentligt när det small till och jag gick ut på balkongen och tittade och då såg jag att det låg en takdel på marken. Jag är inte förvånad över det som hände men förbannad över att det har tagit sådan tid för Karlstad kommun att agera, säger Christer Höök.

Läs ocksåHyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”Missnöjd hyresgsät Heimstaden Malmö

Hyresgästen som blev utan tak heter Ulf Puhls.

– Jag skulle ut med hunden och mötte mina grannar i trapphuset. De sa: ”vad bra att du kom – nu får du ringa”. ”Vad har hänt?”, frågade jag. ”Jo, taket har lossnat ovanpå dig”, sa de. Då slog det mig att när jag varit i badrummet hade jag hört att det lät konstigt i köksfläkten och att hunden hoppade högt och kom med svansen mellan benen in till mig i badrummet. Men jag tänkte ju inte i min värld att det var taket. Men sen när jag kom ut på gården låg ju taket där, berättar Ulf.

Besvikelsen hos hyresgästerna är stor. De har gång på gång försökt uppmärksamma hyresvärden på problemen. Hösten 2018 gjorde kommunen, Räddningstjänsten och Hyresgästföreningen gemensam sak i ett försök att en gång för alla få ordning på problemen som hyresgästerna rapporterat.

Annons
Läs ocksåMiljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

Kommunen försökte bland annat stänga av fastigheternas 66 balkonger och Räddningstjänsten undersökte de spännband som husen på något sätt är fästa med. Men hyresvärden Lars Erik Rhodin överklagade kommunens beslut till länsstyrelsen som gav honom rätt i att kritiken var för allmänt hållen. Det räckte inte med att det fanns tecken på rötskador, att de var fästa med spik som i vissa fall lossnat från väggen eller att flera bärande reglar skarvats. För att stänga av samtliga balkonger hade kommunen behövt specificera vad som var fel med exakt varje balkong.

Hösten 2018 varnade hyresgäster i Hem & Hyra för att taket skulle blåsa av. Nu har det hänt.

Efter det har inte mycket hänt.

– Det man känner är ju, va fan – måste det hända en personskada innan någon reagerar?! Det bor ju barn här och de är ute och leker och springer om kring, nu hade vi bara tur att inget hände. De hade ju kunnat få taket på sig. Det kan inte få fortgå så här, säger Ulf Puhls.

Han hoppas nu att kommunen och Räddningstjänsten tar frågan på allvar den här gången, för han säger att grannarna som bor där trivs i området.

– Det är ett jättebra område: nära till stan och fin omgivning. Det är därför så synd att husen inte tas om hand för vi trivs ju här. Ett tak ska ju inte blåsa av – speciellt inte när vi påtalat att det kommer hända, säger Ulf.

Hyresvärden Lars Erik Rhodin säger att takdelen som lossnat nu sitter där den ska igen. Att det skulle vara något mer fel på taket eller på de andra taken förnekar han.

Hyresgäster jag prata med säger att det är löst på fler ställen än bara där – kommer ni se över alla tak?
– Vem säger det? Christer Höök?

Annons

Hur kommer det sig att inget gjorts när det varit känt att taket inte sitter fast?
– Har de gjort någon felanmälan då?

Du och jag pratade om att taket var löst vid en intervju hösten 2018 – vad har gjorts sedan dess?
– Nej vet du vad. Jag har inte tid att prata med dig. Skriv vad du vill det gör du ju ändå. Det är bara att du hittar på något som du brukar.

Jag vill hellre skriva vad du säger. Jag vill bara förstå vad som gjorts och vad som ska göras framåt?

Här lägger Lars Erik Rhodin på luren.

Ansvarig på kommunen är stadsbyggnadsingenjör Håkan Olsson. Han säger kommunen trots allt valt den snabbaste vägen. I stället för att besluta om åtgärdsföreläggande för att få hyresvärden att utreda felen har kommunen bestämt sig för att själv ta kostnaden och göra en oberoende besiktning av alla husen. Den skulle egentligen gjorts i december förra året men har skjutits upp. Nu hoppas kommunen att besiktningen ska kunna göras i maj.

– Vi bedömde att detta var det snabbaste sättet. Vid åtgärdsföreläggande måste vi specificera i detalj vad som ska göras. Varje dörr som ska kollas måste stå specificerad och så kan hyresvärden överklaga. Nu har vi valt att ta kostnaden själva och lagt tid på att hitta en oberoende firma som kommer göra undersökningen. Vi har inte glömt bort hyresgästerna utan jobbat med detta, men vi har tyvärr inte varit så bra på att kommunicera med dem om vad vi gör och varför, säger Håkan Olsson.

Räddningstjänsten kom för att se till att inte fler delar blåste av.

Läs också Garagestriden har fått hyresgästerna att gå samman När prepping kostar skjortan klarar grannarna krisen ihop

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.